Μόνο μία φορά είσαι νέος/α. Και σου δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσεις προγράμματα προοριζόμενα για νέους, όπως είναι η Πρακτική Άσκηση ή τα διαθέσιμα προγράμματα απασχόλησης για νέους αποφοίτους (Graduate & Trainee). Μπορείς να αδράξεις την ευκαιρία τώρα. Το δικό μας YOLO μεταφράζεται σε… Youth Only Lives Once.
Το να είσαι στα ξεκινήματά σου στο επαγγελματικό «ταξίδι» δεν είναι και από τα πιο εύκολα πράγματα στον κόσμο. Έχει αρκετές δόσεις ανασφάλειας. Έχει κρύες ή ιδρωμένες παλάμες. Έχει σχήματα οξύμωρα – «θέλουμε να σας προσλάβουμε, αρκεί να έχετε εμπειρία, αλλά είστε στην αρχή σας οπότε εκ των πραγμάτων δεν έχετε εμπειρία». Έχει ψάξιμο. Έχει στραβοπατήματα. Έχει κακές επιλογές. Αλλά δε χρειάζεται να είναι πάντα έτσι.
Ως φοιτητής/τρια προς το τέλος των σπουδών σου, έχεις την ευκαιρία να κάνεις την Πρακτική Άσκησή σου. Να ξεκινήσεις ισότιμα την εξάσκηση του επαγγέλματός σου. Να μπεις στο «Γκραν Πρι» κάνοντας τον αναγνωριστικό σου γύρο. Δεν έχουν όλη την ευκαιρία να κάνουν μια ομαλή εκκίνηση. Εσύ την έχεις.
Από την άλλη, οι δυνατότητες που σου δίνονται ως νέος/α να πάρεις την απαραίτητη ώθηση που τόσο χρειάζεσαι δε σταματούν εκεί. Ως απόφοιτος/η μπορείς να ενταχθείς σε κάτι άλλο, που δεν είναι ακριβώς πρακτική. Είναι επαγγελματική απορρόφηση ειδικά σχεδιασμένη για ανθρώπους με σπουδές αλλά χωρίς (μεγάλη) εμπειρία. Τέτοια προγράμματα προσφέρουν πολλές εταιρείες κάτω από την ομπρέλα “Graduate Program” ή “Trainee Program”.
Αν κάνεις μια καλή αναζήτηση, θα δεις πόσες εταιρείες απλώνουν το χέρι τους σε νέους ανθρώπους. Θα ανακαλύψεις τέτοιες εταιρείες στον Οδηγό Καριέρας που θα βρεις εδώ. Θα βρεις με στοχευμένη αναζήτηση και στο kariera.gr. Θα βρεις και σε άλλα site όπως το eduguide.gr πολύτιμες ανακοινώσεις. Θα βρεις στο Πανεπιστήμιό σου. Στα Γραφεία Πρακτικής Άσκησης. Στο ΑΤΛΑΣ που διασυνδέει τους φορείς που παρέχουν θέσεις πρακτικής με όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Οι λέξεις-κλειδιά για σένα είναι Πρακτική Άσκηση ή Internship, αλλά και Graduate ή Trainee. Είναι τα κλειδιά που σου ξεκλειδώνουν μια πόρτα απαραίτητη για το «τώρα» και το «μετά» σου.
Μέσα σε μια τέτοια συνθήκη παίρνεις όσα έχεις αποκομίσει ακαδημαϊκά και μαθαίνεις πώς λειτουργούν σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον. Αποκτάς τριβή με τους πρώτους σου «πελάτες» και «συνεργάτες». Λαμβάνεις καθοδήγηση από ανθρώπους που ήταν κάποτε εκεί που είσαι εσύ τώρα. Κάθε εμπειρία σου ως νέος/α σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον, είναι ένα hands-on mentorship. Για να απορρίψεις ό,τι δε σου αρέσει και να κρατήσεις σφικτά ό,τι σου πάει. Η δική μας συμβουλή; Ζήσε αυτή την εμπειρία στο έπακρο, μην το κάνεις απλώς επειδή «είθισται». Μπες στο περιβάλλον αυτό και πες με τη στάση σου «Είμαι εδώ και θα μάθω, θα εξελιχθώ, δώστε μου αρμοδιότητες, βάλτε με στο παιχνίδι και θα δείτε στο πρόσωπό μου κάποιον/α που φέρνει τον καλύτερό του/της εαυτό στη συνεργασία».
FAQ
Συχνές ερωτήσεις για την Πρακτική Άσκηση
Σε τι είδους οργανισμούς μπορώ να κάνω Πρακτική;
Σε όποιον οργανισμό θες, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, επιχείρηση ή μη, ακόμα και ΜΚΟ κ.λπ., φτάνει να το έχει ανακοινώσει, και να είναι συμβατό το είδος της θέσης με το εκπαιδευτικό υπόβαθρό σου.
Μόνο στο τελευταίο έτος σπουδών μπορώ να κάνω Πρακτική;
Όχι, υπάρχουν και θέσεις πρακτικής που ξεκινούν από το 3ο έτος. Για παράδειγμα η PwC έχει το πρόγραμμα Flying Start που δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές/τριες από το τρίτο έτος να εργάζονται στην εταιρεία παράλληλα με τις σπουδές τους.
Πόσες φορές μπορώ να συμμετέχω στην Πρακτική Άσκηση ενός Πανεπιστημίου;
Στην Πρακτική Άσκηση μπορείς να συμμετέχεις μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Να το το YOLO που λέγαμε στην αρχή.
Υπάρχουν πλατφόρμες που με βοηθούν να κάνω καλύτερη εκκίνηση;
Ναι έχουν δημιουργηθεί τέτοιες πλατφόρμες, όπως το mprostagiatinpaideia.gr που σου παρέχουν εφόδια και δυνατότητες διασύνδεσης με μεγάλες εταιρείες.
Πληρώνομαι για την Πρακτική Άσκηση;
Ναι, πλέον στην πλειοψηφία των θέσεων για Internships ασφαλώς πληρώνεσαι. Συνήθως η Πρακτική πληρώνεται από την ίδια την εταιρεία ή τον φορέα στον οποίο θα εργαστείς, ή από προγράμματα επιδότησης ΕΣΠΑ ή από το ακαδημαϊκό σου ίδρυμα ή από προγράμματα ΟΑΕΔ.
Παρέχεται ασφάλιση κατά τη διάρκεια της Πρακτικής;
Κανονικότατα. Όπως πληρώνεσαι, έτσι καλύπτεσαι και ασφαλιστικά.
Μπορώ να κάνω Πρακτική στο εξωτερικό;
Ναι, υπάρχουν καταρχάς πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που μπορεί αν το επιθυμείς να σε κατευθύνουν προς το εξωτερικό. Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα Erasmus+ που παρέχει δυνατότητα για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, αλλά και τα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα της AIESEC για έμμισθη πρακτική εκτός συνόρων, για νέους (προπτυχιακούς αλλά και αποφοίτους) ηλικίας 18-30 ετών.
Συχνές ερωτήσεις για τα Graduate / Trainee προγράμματα
Πώς μπορώ να συμμετέχω σε ένα Graduate / Trainee πρόγραμμα;
Σε αντίθεση με τα προγράμματα Πρακτικής, τα Graduate / Trainee είναι για πτυχιούχους, άρα πρέπει υποχρεωτικά να έχεις το πτυχίο σου. Οπότε έχε τα μάτια σου ανοικτά για εταιρείες που δημοσιεύουν θέσεις εργασίας για νέους αποφοίτους (με λέξη-κλειδί τη λέξη Graduate) και νέους ασκούμενους (με λέξη-κλειδί τη λέξη Trainee).
Μπορεί μια Πρακτική Άσκηση να με οδηγήσει στην ίδια εταιρεία σε ένα πρόγραμμα Graduate;
Ναι, αυτό είναι πιθανό να γίνει. Κάποιες εταιρείες αν τα πας καλά στο Internship πρόγραμμα, δηλαδή στην Πρακτική Άσκηση, σου δίνουν το εισιτήριο να συμμετέχεις και σε Graduate πρόγραμμα.
Πόσο διαρκούν συνήθως τα προγράμματα αυτά;
Τα προγράμματα αυτά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από εκείνα της Πρακτικής. Στην ουσία είναι μια κανονική, κανονικότατη συνεργασία, που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ως και μερικά χρόνια. Για παράδειγμα το Brew your Career Path της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας σου παρέχει 2 χρόνια παραμονής στην εταιρεία.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παραμένω σε μία θέση και μόνο;
Σε κάποια Graduate / Trainee προγράμματα προβλέπεται να εναλλάσσεις θέσεις ώστε να έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις διαφορετικούς τομείς εντός της εταιρείας.
Πού αλλού θα βρω προγράμματα αμοιβόμενης απασχόλησης και εκπαίδευσης ειδικά για νέους/ες;
Στη χώρα μας γίνονται οργανωμένες προσπάθειες όπως με το ReGeneration, το οποίο βοηθάει νέους και νέες πτυχιούχους ως 29 ετών να διεκδκήσουν μια θέση εργασίας σε μια από τις 2.000+ συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.