Η φωτογραφία σε ένα βιογραφικό συνδέει τον υποψήφιο με ένα πρόσωπο. Όμως θα λειτουργήσει υπέρ σου ή θα αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθειά σου;
Σχετικά με το αν ενδείκνυται να βάλεις φωτογραφία στο βιογραφικό σου σημείωμα, διίστανται οι απόψεις. Κάποιοι ειδικοί της αγοράς εργασίας θα σου πουν «βάλε», άλλοι «μη βάλεις». Εμείς θα σου πούμε «εξαρτάται»! Διπλωματικό ε;
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί η τάση να μην έχουν φωτογραφία τα βιογραφικά. Γιατί; Για να μην επηρεάζεται ο εργοδότης από την εμφάνισή σου – δεν έχει καμία σχέση με τις ικανότητές σου.
Υπάρχουν όμως μερικές δουλειές που είθισται να υπάρχει φωτογραφία στο CV, π.χ. σε δουλειές που είναι εκτεθειμένες στα «φώτα» (π.χ. θέσεις που έχουν να κάνουν έντονα με προβολή), ή σε ένα βιογραφικό για μια υποψήφια Αισθητικό, ή έναν υποψήφιο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Εκεί ίσως έχει νόημα να δείξεις την εικόνα σου, εφόσον η εικόνα σου συνδέεται εν μέρει και με τη δουλειά σου.
Η τελική επιλογή εξαρτάται από σένα, χωρίς να αποτελεί λάθος είτε βάλεις είτε δεν βάλεις.
Τι άλλο να λάβεις υπόψη σου πριν αποφασίσεις αν θα προσθέσεις φωτογραφία:
- Ζούμε στην εποχή που όλοι αφήνουμε ένα ψηφιακό αποτύπωμα. Έχουμε φωτογραφίες μας στα social media (τα οποία τσεκάρουν σε αρκετές περιπτώσεις οι μελλοντικοί εργοδότες μας!) ή μπορεί μια φωτογραφία μας να είναι προσβάσιμη μέσα από μια απλή αναζήτηση του ονόματός μας στο Google. Οπότε κάνε ένα search για το τι εικόνες εμφανίζονται αν googl-άρει κανείς το όνομά σου.
- Ίσως έχουμε φωτογραφία και στο LinkedIn, οπότε αν γράψουμε το link του προφίλ μας στο βιογραφικό μας, αυτομάτως παρέχουμε έμμεσα τη φωτογραφία μας.
- Η προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό, δημιουργεί ένα επιπλέον κριτήριο με βάση το οποίο θα αξιολογηθείς, οπότε αν δεν είναι η κατάλληλη, μπορεί να μη λειτουργήσει υπέρ σου.
- Ακόμα κι αν μια αίτηση ζητάει CV με φωτογραφία, ο λόγος δεν είναι για να δει ο εργοδότης αν είσαι όμορφος/η. Είναι για να βεβαιωθεί ότι στις επαφές σου με το κοινό (πελάτες, εταίρους κλπ) θα έχεις μια προσιτή εικόνα, άξια εμπιστοσύνης.
Γι’ αυτό αν αποφασίσεις να βάλεις τη φωτογραφία σου, φρόντισε να πληροί τις εξής προδιαγραφές:
- να δείχνει επαγγελματισμό
- να φαίνεται ευχάριστο και ελαφρά χαμογελαστό το πρόσωπό σου
- να έχεις ένα λευκό ή «καθαρό» φόντο πίσω σου
- τα μάτια σου να κοιτούν τον φακό
- να μην είναι selfie και να μην έχει φίλτρα
Το ιδανικό σχήμα για τη φωτογραφία σου είναι σε τετράγωνο ή μέσα σε κύκλο, ενώ η πιο σωστή θέση για να την τοποθετήσεις είναι στην πάνω δεξιά ή πάνω αριστερά γωνία του βιογραφικού σε ισορροπία με το ονοματεπώνυμο και τα εισαγωγικά στοιχεία σου.
Δες ένα παράδειγμα εδώ: