Πειράζει αν δεν έχεις ξαναδουλέψει στο παρελθόν; Πώς να διαχειριστείς έξυπνα μια τέτοια έλλειψη, όταν φτιάχνεις το βιογραφικό σου για την πρώτη σου δουλειά;
Κάθε υποψήφιος, στην αρχή της καριέρας του έρχεται αντιμέτωπος με έναν βασικό προβληματισμό: «Πώς θα διεκδικήσω μια θέση εργασίας, αφού δεν έχω προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία; Πώς θα φτιάξω βιογραφικό χωρίς προϋπηρεσία; Τι θα γράψω;».
Worry not! Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί, και εννοείται ότι μπορείς να φτιάξεις ένα βιογραφικό-κουκλάκι-ζωγραφιστό ακόμα και αν δεν έχεις καθόλου προϋπηρεσία. Πώς;
- Δώσε έμφαση στην εκπαίδευση που έχεις: Ποια Σχολή ή Πανεπιστήμιο τελείωσες; (Αν δεν διαθέτεις Πτυχίο μπορείς να γράψεις κάποιο δίπλωμα που έχεις, τις πιστοποιήσεις που έχεις πάρει, τα courses/seminars που ενδεχομένως έχεις κάνει κλπ). Αν δεν έχεις επενδύσει ακόμα χρόνο στο να εκπαιδευτείς στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, ποτέ δεν είναι αργά. Σίγουρα θα βρεις εκπαιδεύσεις και online μαθήματα, προσβάσιμα σε όλους, σε ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά και Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ή σε πλατφόρμες όπως για παράδειγμα το Coursera, το Udemy κ.ά).
- Το σημαντικό είναι να συμπεριλάβεις ενδιαφέροντα στοιχεία για σένα, βάζοντάς τα σε χρονολογική σειρά, από το πιο πρόσφατο, στο πιο παλιό.
- Προσοχή: αν διαθέτεις Πτυχίο, δεν χρειάζεται να αναφέρεις και το Λύκειο που αποφοίτησες – είναι περιττό.
- Μην αμελήσεις να εμπλουτίσεις το CV σου με δεξιότητες/skills. Δεξιότητες μπορείς εύκολα να διαθέτεις ακόμα και αν δεν έχεις ξαναδουλέψει ποτέ! Οι γνώσεις σου πάνω στο αντικείμενό σου είναι δεξιότητες! Οι ξένες γλώσσες είναι δεξιότητες! Η ευκολία με την οποία εκφράζεσαι προφορικά και γραπτά είναι δεξιότητα! Μην τα αμελείς. Extra tip: χώρισε τις δεξιότητες σε δύο είδη, hard skills (τεχνικές δεξιότητες), και soft skills (προσωπικές δεξιότητες).
- Ένα από τα λάθη που κάνουν κάποιοι είναι ότι βλέπουν την «προϋπηρεσία» με τη στενή έννοια του όρου. Εσύ μην το κάνεις αυτό: οποιαδήποτε ενασχόλησή σου με κάποιο αντικείμενο θεωρείται κάλλιστα προϋπηρεσία. Για παράδειγμα:
-ένα project που ανέλαβες μόνος/η σου ή σε ομάδα.
-η ανεπίσημη βοήθεια που πρόσφερες σε κάποιον επαγγελματία.
-η εθελοντική συμμετοχή σου σε μια διοργάνωση, όπως το TEDx κλπ.
-η συμβολή σου και ο χρόνος που αφιέρωσες σε κάποιον κοινωνικό σκοπό ή σε κάποια ΜΚΟ.
-η συνεργασία σου με κάποιον youth-run οργανισμό (π.χ. AISEC).
-η ευκαιριακή εργασία σου σε καταστήματα, στην εστίαση ή ιδιαίτερα μαθήματα που παρέδιδες. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν επαναπαύεσαι και ότι είσαι ενεργός/ή.
-και φυσικά η Πρακτική Άσκηση στο πλαίσιο των σπουδών σου, ακόμα κι αν διακόπηκε λόγω πανδημίας.
Αρκετοί υποψήφιοι τα παραλείπουν γιατί θεωρούν ότι δεν μετράνε ως αξιόλογη εμπειρία. Φυσικά και μετράνε!
- Έχεις στύψει το μυαλό σου και δεν έχεις τι άλλο να προσθέσεις στο βιογραφικό σου; Σου φαίνεται ακόμα «φτωχό» και ότι χρειάζεται να προσθέσεις περιεχόμενο; Φτιάξε ένα resume summary (ή CV summary, το ίδιο είναι), δηλαδή μια μικρή παραγραφούλα στην αρχή του βιογραφικού, κάτω από τα προσωπικά σου στοιχεία (όνομα, τηλέφωνο κλπ). Σε αυτή τη συνοπτική παράγραφο, γράψε ποια είναι τα δυνατά σου σημεία, οι στόχοι σου και τα όνειρά σου. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξεις ότι έχεις έστω τα βασικά προσόντα για ένα υποσχόμενο ξεκίνημα και εξηγείς γιατί μια εταιρεία αξίζει να επενδύσει σε σένα και να σου δώσει μια ευκαιρία.
- Τέλος, ανάφερε κάπου προς το τέλος τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σου. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου και να τραβήξεις το ενδιαφέρον του υπεύθυνου προσλήψεων.
Μυστική extra συμβουλή: ακόμα κι αν οι πολλοί εργοδότες στις αγγελίες ζητούν συγκεκριμένα χρόνια προηγούμενης επαγγελματικής εμπειρίας ενώ εσύ δεν τα έχεις, στείλε το CV σου! Τα υπόλοιπα θετικά στοιχεία σου μπορεί να τους κερδίσουν!