Κάτι που δεν σου λένε πολλοί: πριν φτιάξεις βιογραφικό και ετοιμαστείς για συνεντεύξεις, κάθε αναζήτηση εργασίας χρειάζεται μια κατάλληλη προετοιμασία. Χωρίσαμε την προετοιμασία αυτή σε 9 βήματα που είναι εύκολο να ακολουθήσεις.
Σε κάθε… άθλημα, πριν βγεις στο ταρτάν, στο ταπί, στον στίβο (ή πες το όπως θες), πρέπει να έχεις κάνει τουλάχιστο ένα ζέσταμα, μερικές διατάσεις, μερικές προπαρασκευαστικές ασκήσεις. Έτσι είναι και η αναζήτηση εργασίας, χρειάζεται μερικά αρχικά βήματα στα οποία συνήθως δεν δίνουν σημασία οι υποψήφιοι, αλλά είναι σημαντικά για:
- Να ξέρεις καλύτερα από τους άλλους πώς είναι σήμερα το εργασιακό πεδίο
- Να βάλεις το σωστό πρόγραμμα στη μέρα σου
- Να κάνεις την έρευνά σου για να ξέρεις ποιες εταιρείες σε ενδιαφέρουν πιο πολύ
- Να αξιολογήσεις τις δικές σου προτεραιότητες, δηλαδή τι ζητάς από τον μελλοντικό σου εργοδότη
- Να ξέρεις τις skills χρειάζεσαι
- Να ξέρεις ποια είναι τα δικαιώματά σου (πώς θα διεκδικήσεις αν δεν ξέρεις;)
Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να στοχεύσεις μετά, σε αυτά που σε ενδιαφέρουν πραγματικά, και να φτιάξεις ένα βιογραφικό που θα υπηρετεί τον στόχο σου!
Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα.
Βήμα 1ο: Αφουγκράσου την αγορά εργασίας
Τα πρώτα σου βήματα στην αγορά εργασίας και ο σχεδιασμός της καριέρας σου μπορεί να είναι ταυτοχρόνως κάτι πολύ ωραίο αλλά και πολύ τρομακτικό. Όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη φάση της ζωής σου είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πώς είναι σήμερα η αγορά. Θα σου κάνουμε σπόιλερ: η αγορά εργασίας, λόγω επέλασης της πανδημίας δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών.
ΟΜΩΣ (και αυτό το «όμως» είναι με κεφαλαία, και με bold, και νέον φωτοσωλήνες θα βάζαμε αν μπορούσαμε), πάρα πολύ αξιόλογες θέσεις συνεχίζουν να ανοίγουν συνέχεια, κάθε μέρα, σχεδόν σε ΚΑΘΕ αντικείμενο. Αν θες πραγματικά να δουλέψεις και να χαράξεις τη δική σου πορεία, θα βρεις την κατάλληλη θέση για σένα!
Βήμα 2ο: Δες πώς εξελίσσονται τα πράγματα για τις προσλήψεις μέσα στο 2021
Στο kariera.gr για παράδειγμα, ο αριθμός των αγγελιών που δημοσιεύονται είναι αυξητικός από την αρχή του χρόνου! Σε πρόσφατη έρευνα (HR Trends της Randstad), το 42% των επιχειρήσεων φαίνεται να σκοπεύουν να προσλάβουν νέους υπαλλήλους εντός του 2021, κυρίως σε τμήματα Πωλήσεων, Πληροφορικής, Μάρκετινγκ και Παραγωγής. Σε άλλη έρευνα (Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Β’ Τρίμηνο 2021 από τη ManpowerGroup), το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ίδια ή υψηλότερα επίπεδα προσλήψεων μέχρι το τέλος του 2021 σε σύγκριση με την προ COVID-19 περίοδο.
Επίσης στα καλά νέα, χρόνο με τον χρόνο, οι εργοδότες αναβαθμίζουν το προφίλ τους ώστε να σε προσελκύσουν. Σε θέλουν. Και θέλουν να είναι στις πρώτες θέσεις της προτίμησής σου.
Βήμα 3ο: Να θυμάσαι, η αναζήτηση δουλειάς είναι μια “full time job”
Για να βρεις δουλειά πρέπει να αφιερώσεις χρόνο. Πρέπει να βάλεις πρόγραμμα. Να ξυπνήσεις το πρωί, να φτιάξεις τον καφέ σου, να αρχίσεις να δουλεύεις πάνω στο βιογραφικό σου, πάνω στις δεξιότητές σου, να βλέπεις τις αγγελίες που είναι διαθέσιμες, να «χτίζεις» τα ταλέντα σου. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο, και ότι όλα έρχονται ουρανοκατέβατα.
Βήμα 4ο: Μάθε πρώτα για τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν
Επισκέψου τη σελίδα του φετινού Οδηγού Καριέρας, υπάρχουν δεκάδες εταιρείες που μας λένε πράγματα που είναι χρήσιμο να ξέρεις για να διεκδικήσεις μια καριέρα εκεί. Μπες στα site τους. Μπες στα social media τους. Τι έκαναν φέτος; Πώς κινήθηκαν;
Βήμα 5ο: Αναρωτήσου, εσένα τι σε ενδιαφέρει περισσότερο όταν ψάχνεις για εργοδότη;
Σε ενδιαφέρει να έχεις ευκαιρίες ανάπτυξης; Καλό μισθό και απολαβές; Να σου κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο η εργασία σου; Γράψε σε ένα χαρτί τις προτεραιότητές σου, για να ξέρεις κι εσύ τι ψάχνεις.
Πέρσι, στη μεγάλη έρευνα του kariera.gr «Καριέρα και Γενιές» (σε συνεργασία με το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), λίγο πριν τον κορωνοϊό, πάνω από 4.500 άτομα έθεσαν τις προτεραιότητες που βλέπεις στον παρακάτω πίνακα:
Μην ξεχνάς: Το τι ψάχνουμε ως εργαζόμενοι, εξαρτάται και από αστάθμητους παράγοντες όπως π.χ. ο κορωνοϊός. Όσες έρευνες έγιναν μετά την εμφάνισης της COVID-19, έφεραν στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας πράγματα όπως:
- η Υγεία
- η Ασφάλεια και η Ευεξία στον χώρο εργασίας
- η Εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
Βήμα 6ο: Βάλε στα ενδεχόμενά σου και την ιδέα της startup
Το επίπεδο των startup είναι πάρα πολύ υψηλό στην Ελλάδα. Μάλιστα αυτές που ασχολούνται με την Τεχνολογία, ανοίγουν συνέχεια νέες θέσεις σε Technology Intelligence / Performance και άλλες αντίστοιχες. Άσε που πριν λίγους μήνες άνοιξε και το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, Elevate Greece, και από την αρχή του 2021 ξεκίνησε να ανακοινώνει και νέες θέσεις εργασίας σε startup.
Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνά μας δήλωσαν σε σημαντικό βαθμό (71%) ότι θα τους ενδιέφερε, πολύ ή αρκετά, να εργαστούν σε μια τέτοια εταιρεία.
Βήμα 7ο: Τσέκαρε ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς εργοδότες. Τους ξέρεις;
Στην ίδια έρευνα, σας ρωτάμε και μας απαντάτε κάθε χρόνο ποιες συγκεκριμένες εταιρείες/εργοδότες προτιμάτε εσείς οι ίδιοι, δηλαδή οι υποψήφιοι και οι εργαζόμενοι. Τα τελευταία 3 χρόνια, φιγουράρουν σταθερά στις πρώτες θέσεις τα εξής ονόματα:
- Lidl Hellas
- Σκλαβενίτης
- Mondelēz International
- Παπαστράτος – Philip Morris Int.
- Καρέλιας Καπνοβιομηχανία
- Coca – Cola Τρία Έψιλον
- Nestlé
Μέσα στη λίστα αυτά τα χρόνια έχουν «παίξει» επίσης: Skroutz, Microsoft, OTE-Cosmote, Beat και άλλες. Πήρες μια γεύση.
Βήμα 8ο: Μείωσε το χάσμα (δεξιοτήτων)
Ξέρεις ποιο είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που οδηγεί στο να μην καλύπτονται υπάρχουσες θέσεις εργασίας; Το skill gap: δηλαδή το ότι οι εταιρείες ζητούν από εσένα ως υποψήφιο, skills, δεξιότητες που κάποιες φορές σου λείπουν. Όταν φεύγουμε από το Πανεπιστήμιο έχουμε μια σφαιρική γνώση των πραγμάτων αλλά δεν έχουμε τα ειδικά skills που απαιτούν πολλές θέσεις. Αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι παγκόσμιο. Και σίγουρα οφείλεται και στην ταχύτητα με την οποία τρέχει η Τεχνολογία. Τα skills μας δεν είναι επαρκή. Γι’ αυτό είναι τόσο απαραίτητο, όχι μόνο να αποκτούμε τα αρχικά απαραίτητα skills, αλλά να κάνουμε και upskilling και reskilling, δηλαδή να αναβαθμίζουμε τα υπάρχοντα skills μας και να εξασκούμαστε σε καινούργια.
Βήμα 9ο: Να ξέρεις τα δικαιώματά σου
Έχουμε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι, πριν ψάξουν για δουλειά, δεν ξέρουν καν βασικά τους δικαιώματα, όπως π.χ.
- ότι πρέπει να υπάρχουν κάποια standard υγείας και ασφάλειας εκεί που θα δουλέψεις
- ότι πρέπει να έχεις τη νόμιμη ασφάλιση, τις άδειες και τα επιδόματα
- ότι υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές για την προστασία των Προσωπικών σου Δεδομένων όταν εργάζεσαι με τηλεργασία
- ποιος είναι κάθε φορά ο ελάχιστος μισθός που πρέπει να λαμβάνεις.
Μπορείς να ελέγχεις μέσα από το employees.yeka.gr τα πάντα: την πρόσληψη σου, τον μισθό σου, το ωράριο εργασίας σου, τα ένσημα που έχει δηλώσει ο εργοδότης σου κλπ.