Να γιατί η Python είναι τόσο δημοφιλής

Share This Post

Python popular

Share This Post

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα γύρω από το όνομα και τις δυνατότητές της. Αποφασίσαμε λοιπόν να εξηγήσουμε γιατί η Python μπαίνει ψηλά στις λίστες με τις πιο περιζήτητες γλώσσες προγραμματισμού.

Αυτός ο προγραμματιστικός… πύθωνας έχει στ’ αλήθεια περικυκλώσει τις άλλες γλώσσες προγραμματισμού και τις «καταπίνει» σε δημοτικότητα. Πάντα βρισκόταν στις υψηλότερες θέσεις προτίμησης όσων μαθαίνουν και όσων είναι έμπειροι στη σύνταξη κώδικα, όμως τα φετινά στοιχεία δείχνουν μια ακόμα μεγαλύτερη κυριαρχία.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας O’Reilly, η Python φέτος (2021) φαίνεται να είναι η πιο δημοφιλής από τις γλώσσες, με το ενδιαφέρον για αυτήν να αυξάνεται κατά 27% από πέρσι, μια πολύ λογική αύξηση αν σκεφτεί κανείς και το ότι η κοινότητα των χρηστών της διαρκώς μεγαλώνει.

Από την άλλη, ο δείκτης TIOBE, με στοιχεία του Απριλίου ’21, την βάζει στις 3 πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού, μετά τη C και την Java.

Αυτόν τον Μάιο-Ιούνιο το Coding School by kariera.gr διοργανώνει ένα 15ωρο, σούπερ-ενδελεχές online σεμινάριο εκμάθησης Python, για να το παρακολουθήσεις από όπου κι αν είσαι. Ξεκινάει στις 25.5. Πρόλαβε τώρα τη θέση σου.

Ας μην κάνουμε όμως άλλο spoiler, ας δούμε τι συνέτρεξε ώστε να έχει τέτοια δημοφιλία αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού.

  • Είναι πολύ απλή στην ανάγνωση και στη γραφή της (και άρα είναι γρήγορη στην εκμάθησή της –  άσε που μοιάζει πολύ και με τα αγγλικά). Μπορείς, γράφοντας λίγο κώδικα, να καταφέρεις πολλά. Η «απλότητά» της σε σχέση με άλλες γλώσσες προγραμματισμού, της δίνει προβάδισμα και την κάνει ιδανική και για Προγραμματιστές που αρχίζουν τώρα.
Εύκολα και γρήγορα, μπορείς να γράφεις κώδικα έτσι
  • Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού με μεγάλη χρηστική αξία. Εφαρμόζεται σε πολλά πεδία, επιχειρήσεις και projects, από απλές εφαρμογές Web Development και πιο σύνθετα πεδία όπως το Data Science, το Artificial Intelligence και το Machine Learning.
  • Ακριβώς επειδή συνδέεται με κλάδους της Τεχνολογίας που είναι πολύ “hot” σήμερα, οι προγραμματιστές που γνωρίζουν Python έχουν μεγάλη ζήτηση, και σε πολλές περιπτώσεις απολαμβάνουν μεγαλύτερες αμοιβές από τον μέσο όρο.
  • Πολλές από τις πιο γνωστές και μεγάλες πλατφόρμες όπως το YouTube, το Instagram, το Dropbox, το Reddit, το Quora, το Spotify αλλά και το Netflix βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Python για τους σκοπούς τους.
Ακόμα και το Netflix βασίζεται στην Python. Αυτό θα πει Python & Chill!
  • Σου δίνει τη δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα σε πολύ χρήσιμα libraries και frameworks, βοηθώντας σε να αναπτύξεις άμεσα μια ολοκληρωμένη εφαρμογή χωρίς να πρέπει να “χτίσεις” κάθε feature από την αρχή. Μερικά από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις με την Python:

Nα αυτοματοποιήσεις βαρετές διαδικασίες

Να εξορύξεις data (data mining) από το Twitter

Να δημιουργήσεις ένα microblog με Flask

Να χτίσεις Blockchain

Να δημιουργήσεις παιχνίδια με τη library PyGames

Να ασχοληθείς με το Machine Learning μέσα από την Tensorflow

Να μπεις στον κόσμο του Data Science με την Pybrain, κ.ά

  • Είναι πολύ ευέλικτη. Μπορείς να την εγκαταστήσεις σε όποιο λογισμικό υπολογιστή θες (Windows, MacOS, Linux κλπ), αλλά και να τρέξεις τον κώδικα που θα γράψεις, από το ένα λογισμικό στο άλλο χωρίς να πονοκεφαλιάσεις. Μπορείς επίσης εύκολα να ξεκινήσεις ένα  project με Python και έπειτα να το «γυρίσεις» σε άλλη γλώσσα προγραμματισμού. Ή να ενσωματώσεις τον κώδικα της Python σε Java και .NET components όπως και C/C++ libraries.
Python V.S. Java
  • Παρέχει αρκετά modules και packages για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με γραφικά (Graphical User Interface – GUI), οπότε είναι πολύ περιζήτητη στον τραπεζικό, χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό κλάδο καθώς και σε άλλους τομείς που χρησιμοποιούν πολλά δεδομένα (data) και είναι σημαντική η εξατομικευμένη εμπειρία χρήστη (personalized user experience).
  • Έχει μια μεγάλη κοινότητα χρηστών που έχουν δημιουργήσει ένα πολύ βοηθητικό δίκτυο υποστήριξης. Είτε είσαι στα ξεκινήματά σου είτε είσαι πιο έμπειρος προγραμματιστής, αν κάπου κολλήσεις, θα βρεις κάποιον να σε βοηθήσει.
Δες πώς η τεχνολογία της Python έχει ανέβει σε tags, ερωτήσεις και απαντήσεις μέσα στα χρόνια, από το 2008 ως και το 2021, ανάμεσα στα μέλη της τεράστιας κοινότητας του Stack Overflow.

Πράγματα που ίσως δεν ξέρεις:

>Η Python υπάρχει πολλά χρόνια και συνεχώς εξελίσσεται. Πρωτοεφαρμόστηκε το 1989 και κυκλοφόρησε το 1991 – 30 χρόνια πριν δηλαδή!

>Πήρε το όνομά της από τους Monty Python, τον διάσημο βρετανικό κωμικό θίασο, ακριβώς για να δείξει ότι δεν είναι μια αυστηρή γλώσσα προγραμματισμού αλλά ότι θέλει να είναι διασκεδαστική στη χρήση!

Πήρε το όνομά της από τους Monty Python

>Πολλοί προγραμματιστές λένε χαρακτηριστικά ότι η Python έχει «μέσα και τις μπαταρίες». Είναι μια πλακίτσα που υπονοεί ότι η Python είναι έτοιμη προς χρήση – μπορείς να την αξιοποιήσεις άμεσα χωρίς να χρειάζεσαι κάτι συμπληρωματικό. Και όχι όπως διάφορα ηλεκτρονικά που τα ανοίγεις, αλλά από τη συσκευασία λείπουν οι μπαταρίες.

Θες κι εσύ να μπεις στη μεγάλη κοινότητα των Προγραμματιστών της Python, να αποκτήσεις μια περιζήτητη τεχνική δεξιότητα και να αναβαθμίσεις έτσι το επαγγελματικό σου προφίλ; Μάθε τις βασικές αρχές της Python εύκολα, σε 15 μόλις ώρες, με το επόμενο Online Σεμινάριο του Coding School.

Των Δημήτρη Φαλλιέρου, Μαρίας Δεδούση & Λάμπρου Κωσταπαππά

Image courtesy of Austin Distel

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα