Επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά

Share This Post

Job interview

Share This Post

Μετά από συστηματική αναζήτηση, βρήκες μια αγγελία που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει και έκλεισες συνέντευξη για δουλειά. Και τώρα τι;

Πριν από τη συνέντευξη

Επένδυσε χρόνο για να μελετήσεις αναλυτικά όλα τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα για την εταιρεία. Διάβασε τις πληροφορίες που μπορεί να βρεις στον εταιρικό ιστότοπο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δώσε προσοχή στο ύφος και το κλίμα που επιλέγει η εταιρεία για την παρουσία της.

Διάβασε πολλές φορές και προσεκτικά την αγγελία για να σιγουρευτείς τι ακριβώς απαιτείται από τη θέση για την οποία θα περάσεις από συνέντευξη για δουλειά.

Προετοίμασε απαντήσεις για συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης όπως:

Ποια είναι τα θετικά σου χαρακτηριστικά;

Ποια είναι τα αρνητικά σου χαρακτηριστικά;

Τι σε κάνει να ξεχωρίζεις στον χώρο της εργασίας;

Πώς διαχειρίζεσαι τις χρονικές πιέσεις;

Πώς θα χαρακτήριζες το εργασιακό σου ήθος;

Πώς αντιμετωπίζεις τη συνεργασία με άλλους;

Οι απαντήσεις σου πρέπει να είναι ειλικρινείς και αυθεντικές. Σε μια συνέντευξη φαίνεται εύκολα όταν κάποιος είναι ψεύτικος και οι υποψήφιοι εργοδότες αποφεύγουν αυτές τις περιπτώσεις. Μην φοβηθείς να μιλήσεις ανοιχτά, εφόσον φυσικά διατηρείς τον σεβασμό προς όλους, καθώς είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι δεν είσαι άτομο που θα προσπαθήσει ν’ αποκρύψει την αλήθεια ή να πείσει με ψέματα. Η αυθεντικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική!

Μπορείς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου αν πριν τη μεγάλη μέρα, εξασκηθείς στο να απαντάς δυνατά κάποιες από αυτές τις συνηθισμένες ερωτήσεις. Έτσι, θα συνηθίσεις το πώς πρέπει να μιλάς και πώς ακούγονται τα όσα λες. Εάν υπάρχει κάποιος άνθρωπος στο περιβάλλον σου που εμπιστεύεσαι πολύ, μπορείς να ζητήσεις τη γνώμη του για τις απαντήσεις που έχεις προγραμματίσει. Μην ξεχνάς όμως πως, τελικά, εσύ θα βρεθείς στο δωμάτιο της συνέντευξης και εσύ είσαι εκείνος που γνωρίζει καλύτερα τα θετικά χαρακτηριστικά του, όλα όσα δηλαδή οφείλεις να προτάξεις στη διαδικασία αυτή.

Προετοίμασε από την προηγούμενη ημέρα τα ρούχα που θα φορέσεις. Πρόσεχε να συνάδουν με το ύφος της εταιρείας και με τη θέση για την οποία θα δώσεις συνέντευξη. Παρατήρησε τις εικόνες στον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας που θα επισκεφθείς για να πάρεις μια ιδέα για το τι ενδυμασία είναι απαιτούμενη στο πλαίσιο της δουλειάς. Γενικά όμως, φόρεσε κάτι ουδέτερο, όμορφο και κομψό, χωρίς εντάσεις μέσα στο οποίο να αισθάνεσαι άνετα. Το πιο βασικό είναι να μην σε φοράει ένα ρούχο και να σε δυσκολεύει σε μια τόσο κρίσιμη, για σένα, στιγμή.

Προγραμμάτισε από την προηγούμενη τη διαδρομή σου προς το σημείο της συνέντευξης: υπάρχουν απεργίες των μέσων εκείνη την ημέρα; Υπάρχει συνήθως μποτιλιάρισμα τη συγκεκριμένη ώρα; Ο χώρος βρίσκεται σε ραντεβού με δύσκολο πάρκινγκ; Η συνέπεια στα ραντεβού είναι πολύ σημαντική ένδειξη για κάθε εργοδότη!

Μελέτα και σχεδίασε τι ακριβώς χρειάζεται να έχεις μαζί σου. Αρκετά αντίγραφα του βιογραφικού σου είναι σίγουρα απαραίτητα σε κάθε συνέντευξη για δουλειά. Ανάλογα τον τύπο εργασίας μπορεί να χρειαστεί να φέρεις portfolio ή άλλα δείγματα της δουλειάς σου.

Να συμπεριφερθείς με σεβασμό σε όλους όσους συναντήσεις στην επίσκεψη για τη συνέντευξη. Θυμήσου: έχεις μόνο μία ευκαιρία για να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση!

Έχε έτοιμες τις συστάσεις σου με ενημερωμένα στοιχεία. Μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσεις κάποιες επαφές ή στοιχεία από παλαιότερη εργασία σου, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να επικοινωνήσεις εκ νέου με κάποιες επαφές συστάσεων και να ενημερώσεις ότι ενδέχεται να επικοινωνήσει μαζί τους άτομο από την εταιρεία στην οποία θα δώσεις συνέντευξη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Φρόντισε να διατηρείς ψύχραιμο παρουσιαστικό και ήρεμη στάση σώματος. Μην ξεχνάς να χαμογελάς και να προβάλλεις ευχάριστη εικόνα. Κοίτα στα μάτια τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλείς και, εάν υπάρχει πάνω από ένας άνθρωπος στο πάνελ της συνέντευξης, φρόντισε ν’ απευθύνεις τον λόγο σε όλους όσοι είναι παρόντες.

Προσπάθησε σε κάθε ερώτηση της συνέντευξης να απαντάς προτάσσοντας μία από τις ικανότητες, δεξιότητες ή γνώσεις σου που να συνδέονται με τη εταιρεία. Εάν κάποια ερώτηση αναφέρεται για παράδειγμα στη συνεργασία με άλλα άτομα, μπορείς να συμπεριλάβεις στην απάντησή σου προηγούμενη θέση σου στην οποία επέβλεπες ομάδα συνεργατών σου.

Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης να απαντάς με τρόπο που να συνδέεται με τα ζητούμενα της συγκεκριμένης θέσης. Οι συνομιλητές σου προσπαθούν να κρίνουν εάν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες τους οπότε οι απαντήσεις που αναφέρονται απευθείας στα δεδομένα της δουλειάς, τους καθιστούν σαφές ότι έχεις καλά υπόψη σου τις απαιτήσεις αυτές.

Μην βγάζεις λόγο! Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις συνέντευξης του υποψήφιου εργοδότη σου πρέπει να είναι σχετικά σύντομες και περιεκτικές με focus στα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δουλειά. Εάν πλατειάζεις κινδυνεύεις να χάσεις την προσοχή όσων βρίσκονται παρόντες και να χαλάσεις την όποια καλή διάθεση μπορεί να έχει δημιουργηθεί.

Απόφυγε να μιλήσεις αρνητικά για οποιονδήποτε παλαιότερο εργοδότη σου. Κανείς δεν θέλει να μάθει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για παλαιότερες δουλειές ή συμβάντα. Είναι σημαντικό να δημιουργήσεις καλή εντύπωση, και αρνητικές λεπτομέρειες ή αναφορές, μειώνουν την πιθανότητα αυτή.

Εάν στο βιογραφικό σου υπάρχουν χρονικά κενά, απάντα ειλικρινά αλλά με αισιοδοξία για τη νέα ευκαιρία που ελπίζεις να σου δοθεί.

Εάν στο βιογραφικό σου υπάρχει πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εργασίας σε προηγούμενη δουλειά, βεβαιώσου πως οι λόγοι που θα δώσεις για το γιατί έφυγες, δεν συνδέονται με τα χαρακτηριστικά της θέσης για την οποία περνάς συνέντευξη.

Έχε προετοιμασμένες έξυπνες ερωτήσεις ή παρατηρήσεις που μπορείς να πεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που να δείχνουν ότι έχεις μελετήσει καλά την εταιρεία και τη συγκεκριμένη θέση.

Τι να αποφύγεις

Αργοπορία – Κανείς δεν εκτιμάει την αργοπορία. Όσες δικαιολογίες και να υπάρχουν, ο υποψήφιος εργοδότης θα βλέπει πάντοτε αρνητικά αυτό που συνέβη.

Λάθος ντύσιμο – Πιο ανεπίσημα, προκλητικά ή υπερβολικά επίσημα ρούχα, δημιουργούν αμέσως κακή πρώτη εντύπωση που μπορεί να εμποδίσει τους συνομιλητές να ακούσουν τις απαντήσεις σου.

Απαντήσεις με κακό τρόπο – Οι υποψήφιοι εργοδότες έχουν μηδενική ανοχή στην κακή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης – έτσι μηδενίζονται οι ευκαιρίες περαιτέρω συνεργασίας.

Απαντήσεις που δείχνουν εγωισμό – Κανείς δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με άτομα που επιδεικνύουν εγωισμό από την πρώτη κιόλας επαφή. Είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό που μπορεί να κοστίσει πολύ.

Υπερβολική χαλαρότητα ή φιλικότητα – Παρότι όσοι είναι απέναντί σου είναι άνθρωποι, δεν έχετε φιλική σχέση και ως εκ τούτου κάποιες ενδείξεις υπερβολικής χαλαρότητας μπορεί να φανούν ως έλλειψη οριοθέτησης.

Τι να μην ρωτήσεις

Τι θα κερδίσω αν εργαστώ εδώ; – Μια συνέντευξη πρέπει να δίνει στον εργοδότη να καταλάβει τι εκείνος μπορεί να κερδίσει από τη συνεργασία σας και όχι το αντίστροφο.

Με τι ασχολείται η εταιρεία σας; – Οποιαδήποτε ερώτηση δείχνει άγνοια για το αντικείμενο της εταιρείας ή της θέσης, δείχνει ασυγχώρητη έλλειψη προετοιμασίας που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Πότε θα αυξηθεί ο ονομαστικός μισθός; ή

Πότε θα μπορώ να πάρω προαγωγή; – Ενώ υπάρχουν στιγμές που μπορεί κανείς να διεκδικήσει συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα στο πλαίσιο της εργασίας, η στιγμή αυτή σίγουρα δεν είναι η πρώτη επαφή με έναν υποψήφιο εργοδότη. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το οικονομικό είναι ο μόνος λόγος επιθυμίας για συνεργασία, πράγμα που δεν δίνει λόγους στον εργοδότη να σε προτιμήσει.

STAR[R]

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ STAR[R]

S – Situation: Κατάσταση

Περίγραψε μια κατάσταση στην οποία βρέθηκες

T – Task (Target): Στόχος

Ανάφερε ποιος ήταν ο στόχος σου βάσει των συνθηκών

A – Action: Ενέργεια

Ανάλυσε τις ενέργειες που έκανες για ν’ αντιμετωπίσεις την κατάσταση και να φτάσεις τον στόχο

R- Result: Αποτέλεσμα

Περίγραψε τ’ αποτελέσματα των ενεργειών σου

[R] – Reflection: Συλλογισμός

Συνόψισε το σκεπτικό σου για τη διαδικασία και τι κέρδισες από την εμπειρία

Παράδειγμα: «Σε προηγούμενη δουλειά μου, μας ανακοινώθηκε πως ένας πελάτης ήθελε ν’ αποχωρήσει (S). Η ομάδα μας όφειλε να επιθεωρήσει τον φάκελό του για να βρούμε το αίτιο (T). Ηγήθηκα της μελέτης η οποία αποκάλυψε λάθη που έγιναν στη διαχείριση του λογαριασμού του πελάτη, και πρότεινα λύσεις αντιμετώπισης (A). Μετά από συνάντηση με τον πελάτη, παραδεχτήκαμε ανοιχτά τα λάθη, παρουσιάσαμε τις λύσεις αντιμετώπισης και ο πελάτης επέλεξε να παραμείνει (R). Η διαδικασία αυτή μας έδωσε νέα στοιχεία για την επιτυχημένη διαχείριση λογαριασμών μεγάλων πελατών και τη βελτίωση των υπηρεσιών μας [R].»


Μετά τη συνέντευξη

Την επόμενη μέρα, στείλε ένα ευχαριστήριο μήνυμα στα άτομα που διεξήγαγαν τη συνέντευξη. Φρόντισε ν’ αναφέρεις κάτι θετικό για τη διαδικασία και να εκδηλώσεις ξανά το ενδιαφέρον σου γι’ αυτήν την ευκαιρία, για δουλειά στη συγκεκριμένη θέση και εταιρεία.

Είναι σημαντικό να μην γίνεις ενοχλητικός. Προσπάθησε να μην επικοινωνήσεις ξανά πριν περάσει μία τουλάχιστον εβδομάδα από την ημερομηνία συνέντευξης για δουλειά. Προσάρμοσε το χρονικό περιθώριο μόνο εάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σου δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία απάντησης.

Τέλος, έχε πάντα υπόψη ότι μια συνέντευξη για δουλειά είναι μεν μια δοκιμασία των επαγγελματικών γνώσεων και της εμπειρίας σου, αλλά αποτελεί δε και μια ανθρώπινη συνδιαλλαγή που βασίζεται στην καλή, επαγγελματική παρουσία, την καλή διάθεση, την όμορφη παρουσίαση των δεδομένων και την καλύτερη πιθανή εντύπωση.

Τα βασικά συστατικά είναι η άριστη προετοιμασία (σχετικά με την εταιρεία, τη θέση, τις πιθανές ερωτήσεις), η καλή πρώτη εντύπωση (σωστή ενδυμασία, σεβασμός, ευχάριστη συμπεριφορά και καλή γλώσσα του σώματος), η επίδειξη των γνώσεων και της ετοιμότητας να αναλάβεις τη συγκεκριμένη θέση (αναφορές σε δεξιότητες, παρελθοντικές εμπειρίες στο ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο, καλά στημένο βιογραφικό) και, φυσικά, η ανθρώπινη και επαγγελματική αντιμετώπιση (ευχαριστήριο μήνυμα, υπομονή στα πλαίσια του χρονικού περιθωρίου της απόφασης της εταιρείας).

Με όλα τα παραπάνω, είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάθε συνέντευξη για δουλειά.

Καλή επιτυχία!

Της Μίας Κόλλια

Image courtesy of Fauxels

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Job interview
Συνέντευξη
Kariera.gr

Επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά

Μετά από συστηματική αναζήτηση, βρήκες μια αγγελία που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει και έκλεισες συνέντευξη για δουλειά. Και τώρα τι; Πριν από τη συνέντευξη Επένδυσε χρόνο για να μελετήσεις αναλυτικά

Read More »

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα