Συμβουλές για Επιτυχημένη Συνέντευξη Εργασίας εξ Αποστάσεως

Share This Post

remote interview

Share This Post

Δείτε πως να προετοιμαστείτε κατάλληλα για μία συνέντευξη εργασίας εξ αποστάσεως για τη θέση που διεκδικείτε.

Κατηγορίες Συνέντευξης Εργασίας Εξ Αποστάσεως

Λόγω πανδημίας, η συνέντευξη εργασίας εξ αποστάσεως δεν είναι απλά μια εναλλακτική, αλλά η μόνη επιλογή και ίσως το έχετε ήδη βιώσει. Όταν οι ίδιοι οι Υπεύθυνοι Στελέχωσης Προσωπικού εργάζονται σε remote μοντέλο, ήταν σίγουρο ότι η συνέντευξη μέσω τηλεφώνου ή online πλατφόρμας θα κυριαρχούσε στις πρακτικές τους. Κι ενώ αρκετά στελέχη της αγοράς, νέα ή μεγαλύτερης επαγγελματικής ηλικίας, είχαν έστω μια μικρή εμπειρία online συναντήσεων, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και απαιτητικά όταν συζητάμε για την κομβικότερη στιγμή της αναζήτησης εργασίας.

Πολλοί παρομοιάζουν τον τύπο αυτών των συνεντεύξεων μάλιστα, με την online αξιολόγηση στην εκπαίδευση, όπου εφαρμόζεται η πρακτική των «ανοιχτών βιβλίων», αλλά και πάλι καλείται ο εκπαιδευόμενος να έχει διαβάσει ουσιαστικά. Το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και στην συνέντευξη εξ αποστάσεως. Μπορεί να έχετε ένα σωρό «βοηθήματα» κοντά σας – το βιογραφικό, ένα κομπιουτεράκι αν σας ζητήσουν να απαντήσετε κάτι που αφορά το μισθολογικό θέμα, έναν/μία φίλο/φίλη που να παρίσταται πίσω από τον υπολογιστή για συμπαράσταση ή ως υποβολέας (κακή πρακτική), κ.ά. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα σας βοηθήσει ουσιαστικά, παρά μόνο η προετοιμασία.

Είτε αυτό αφορά σε:

  • α) τηλεφωνική συνέντευξη,
  • β) συνέντευξη βιντεοκλήσης,
  • γ) συνέντευξη προγραμματισμένης βιντεοκλήσης (pre-recorded) και
  • δ) συνέντευξη βιντεοκλήσης τεχνητής νοημοσύνης.

Ας δούμε, όμως, κάποιες πρακτικές συμβουλές για τη remote συνέντευξη και τις μεθόδους που θα ενώσουν το ταξίδι σας από την αναζήτησης εργασίας στη διεκδίκηση της επιθυμητής θέσης:

Tip 1 – Συλλέξτε πληροφορίες για την εξ αποστάσεως συνέντευξη

Η διαχείριση της εξ αποστάσεως συνέντευξης δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Φροντίστε να συλλέξετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τη συνέντευξη, προτού ξεκινήσετε. Μπορείτε να ρωτήσετε αν θα είναι τηλεφωνική ή μέσω κάποιας πλατφόρμας και μάλιστα, σε ποια συγκεκριμένα (Zoom, Skype, MS Teams, Google Meet, Whats App, κ.ά.), ώστε να κάνετε μια-δυο και παραπάνω δοκιμές για εξάσκηση. Ρωτήστε ασφαλώς, ποιο άτομο θα σας αξιολογήσει ώστε να το αναζητήσετε στο LinkedIn και να εντοπίσετε ενδεχόμενα σημεία στο προφίλ και τη διάδρασή του που μπορεί να σας βοηθήσουν να ανοίξετε πιο ομαλά τη συζήτηση και να σπάσουν τον πάγο. Επίσης, αν επιτρέπεται να έχετε μπροστά το βιογραφικό σας, αν μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις, καθώς και το αν έχετε τη δυνατότητα να θέσετε ερωτήσεις που έχουν προκύψει από την ενδελεχή έρευνα και την προετοιμασία σας ή κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Tip 2 – Προετοιμασία κατάλληλου φωτισμού και τεχνικού εξοπλισμού

Εσείς γνωρίζετε το χώρο σας καλύτερα από οποιονδήποτε, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και μπορείτε να τον προετοιμάσετε. Κοινώς, θα ήταν ιδανικό το δωμάτιο που θα επιλέξετε να είναι σε ένα ουδέτερο σημείο, χωρίς ηχώ, που να μπορεί να σταθεί σε επαγγελματικό πλαίσιο (χωρίς να παραπέμπει εμφανώς σε χώρο σπιτιού ή να υπάρχουν συγχρόνως παρουσίες άλλων ατόμων) ή ακόμα καλύτερα, να διαμορφώσετε έναν χώρο ειδικά για την περίσταση (π.χ. μπροστά από μια λιτή βιβλιοθήκη, σε συνδυασμό με blurred φόντο, ώστε να μην προκαλείς οτικό «θόρυβο» στα μάτια του συνεντευκτή). Φροντίστε ο χώρος να είναι φωτεινός (με το φως πίσω από την οθόνη σας, όχι πίσω από εσάς) κι αν δεν έχει επαρκή φυσικό φωτισμό, οργανωθείτε. Προμηθευτείτε, εγκαταστήστε και συνδέστε στον υπολογιστή σας έναν απλό σχετικά εξοπλισμό φωτισμού (π.χ. λάμπα δίπλα από τον υπολογιστή ή ring light) και ακουστικής (π.χ. ακουστικά hands-free ή εξωτερικό μικρόφωνο για καλύτερο αποτέλεσμα) που θα αποδίδει οπτικά σωστά τις εκφράσεις σας αλλά και τη φωνή σας, ώστε να επικοινωνεί το ζήλο σας για τη θέση, αλλά και τη δυναμική σας ως υποψήφιο/α στο παρόν και το μέλλον μιας ενδεχόμενης συνεργασίας. Και θυμηθείτε τις δύο πιο σημαντικές από όλες τις προϋποθέσεις! Να έχετε πολύ καλό σήμα internet στο desktop σας (μέσω WiFi ή ethernet, κλείνοντας τo WiFi από άλλες συσκευές για να μην μειώνεται το bandwidth), και να καθαρίζετε το φακό της κάμεράς σας συχνά – ώστε να μη φαίνεστε «θολά»!

Tip 3 – Απομονωθείτε και συγκεντρωθείτε στη συνέντευξη εξ αποστάσεως

 Ήρθε η ώρα της συγκέντρωσης για να επιτύχετε το στόχο σας. Φροντίστε η προσοχή σας να είναι επικεντρωμένη στον άνθρωπο ή το πάνελ αξιολογητών που θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή σας. Απομονώστε θορύβους, πιθανές αφορμές που θα διασπάσουν την προσοχή σας από τη συζήτηση, όπως άλλα άτομα στο σπίτι ή το χώρο που βρίσκεστε ή εξωτερικούς θορύβους (π.χ. κίνηση, σειρήνες, καμπάνες, κ.ά.). Μία καλή λύση θα ήταν να τοποθετήσετε ένα μήνυμα στην πόρτα του δωματίου που θα βρίσκεστε το οποίο να μην επιτρέπει την είσοδο στα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού και ασφαλώς να έχετε ειδοποιήσει να μη σας διακόψουν. Επίσης, φροντίστε να κάθεστε σε ένα σημείο, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει την προσοχή του κι εκείνος/η που σας αξιολογεί, τόσο εσάς όσο και το βιογραφικό σας;

Tip 4 – Ντυθείτε ανάλογα με την περίσταση της συνέντευξης

Η ένδυσή σας δεν θα πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή που θα κάνατε αν πηγαίνατε στην εργασία σας. Δεν έχει διαφορά το γεγονός ότι βρίσκεστε σε remote περιβάλλον – και πάλι μπορούν και βλέπουν μέρος της ένδυσής σας στην οθόνη του υπολογιστή. Επιπλέον, επιλέξτε ένα ουδέτερο φίλτρο για background (π.χ. φίλτρο που αφαιρεί «γυαλάδες», όχι τοπία από εξωτικά μέρη) που πάλι δεν θα αποσπάει την προσοχή του/ς από τη γλώσσα του σώματός σας.

Tip 5 – Η ώρα της εξ αποστάσεως συνέντευξης

Εκτυπώστε το βιογραφικό σας και μια λίστα ερωτήσεων που θα έχετε προετοιμάσει, ώστε να είστε καθ’ όλα έτοιμοι/ες! Συνδεθείτε στον υπολογιστή σας, 5-10 λεπτά νωρίτερα, για να διασφαλίσετε εγκαίρως ότι δεν θα προκύψει κάποιο τεχνικό θέμα στην εξ αποστάσεως συνέντευξή σας. (*έχετε και ένα ποτήρι νερό δίπλα σας για ώρα ανάγκης!) . Στόχος σας είναι η φωνή σας να είναι σταθερή, να ακούγεται καλά, η άρθρωσή σας να είναι καθαρή και να αποδίδει το χαμόγελό σας όπου χρειάζεται, ακόμα και στον τόνο της. Αφήστε απαραίτητες «ανάσες» – κυριολεκτικές και μεταφορικές – μεταξύ των φράσεών σας, ώστε να δώσετε περιθώριο στον/ην συνομιλητή/τρια σας να επιστρέψει το ενδιαφέρον του/της με ερωτήσεις. Επιλέξτε μια σταθερή θέση καθίσματος, να κοιτάζετε ευθεία την κάμερα του υπολογιστή σας προς τους συνομιλητές/τριες κι είστε έτοιμοι να λάμψετε!

Tip 6 – Το κλείσιμο της συνέντευξης

Προσπαθήστε να εντυπωσιάσετε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να το κάνετε ήσυχα. Η προετοιμασία σύμφωνα με την κουλτούρα που προστάζει ή εμπνέει ο οργανισμός που σας κάνει την συνέντευξη, είναι το παν. Όταν είστε σε remote μοντέλο, δεν έχετε την ευκαιρία για μια στιβαρή χειραψία, ουσιαστική και επαγγελματική. Δεν έχετε σε πλήρη έκταση τη γλώσσα του σώματός σας να παίξει σημαντικό ρόλο πειθούς για την υποψηφιότητά σας, έχετε όμως τα υπόλοιπα όπλα σας διαθέσιμα που έχετε κερδίσει με την κατάλληλη προετοιμασία. Το σημαντικότερο από τη διαδικασία της συνέντευξης είναι να αφήσετε τις καλύτερες εντυπώσεις για τωρινή ή μελλοντική συνεργασία ή ακόμα και για συστάσεις.

Διαβάστε επίσης το άρθρο για Επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά

Image courtesy of Andrea Piacquadio

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα