Να προσθέσω τη μη σχετική προϋπηρεσία μου στο βιογραφικό μου; (+Video)

Share This Post

add non relevant work experience

Share This Post

Έχεις δει μια ανοικτή θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει αλλά η προϋπηρεσία σου δεν είναι απολύτως συμβατή με αυτή που ζητείται. Τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις;

Στο kariera.gr υπάρχουν αμέτρητες αγγελίες εργασίας που μπορεί να σου «κάνουν κλικ». Το θέμα είναι τι γίνεται όταν η επαγγελματική εμπειρία που έχεις μέχρι στιγμής, δεν «κουμπώνει» καλά με τη θέση που θες να διεκδικήσεις. Τι προτείνουμε να κάνεις;

  • Αξιολόγησε το πόσο εξειδικευμένη είναι η θέση στην οποία στοχεύεις. Για παράδειγμα, δεν είναι εφικτό να στοχεύεις σε θέση που ζητάει Angular Developer με τριετή εμπειρία σε Angular 6, κι εσύ να μην έχεις ασχοληθεί ποτέ με αυτό.
  • Γράψε σε ένα χαρτί πρόχειρα την προϋπηρεσία που έχεις μέχρι στιγμής. Αν διαθέτεις έστω και λίγη σχετική προϋπηρεσία με αυτή που ζητάει η θέση, το καλύτερο είναι να αναφέρεις αυτή πάνω-πάνω όταν θα φτιάχνεις το βιογραφικό σου, ώστε να πέσει το μάτι του recruiter ή του HR manager εκεί. Δεν έχει σημασία αν η προϋπηρεσία αυτή είναι η πιο πρόσφατη.
  • Προσάρμοσε τον τρόπο που γράφεις την προϋπηρεσία σου, στις απαιτήσεις που βλέπεις ότι έχει η αγγελία. Για παράδειγμα, διεκδικείς μια θέση στα Logistics αλλά δεν έχεις συναφή προϋπηρεσία – έχεις όμως δουλέψει σε κλάδο με ERP συστήματα, που είναι σχετικό. Δώσε έμφαση σε αυτό!
  • Τις υπόλοιπες δουλειές σου (αυτές που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ζητάει η αγγελία) βάλε τις επιγραμματικά, με bullet points, απλώς για να υπάρχουν.

Είναι προτιμότερο να φαίνεται ότι έχεις δουλέψει (π.χ. ως σέρβις, ως γραμματέας, ως πωλητής/τρια, ως δάσκαλος/α σε παιδάκια κλπ) παρά να έχει κενά το βιογραφικό σου.

  • Όπως έχουμε αναφέρει και στο προηγούμενο blog post των k. tips ( στο post για την πλήρη έλλειψη προϋπηρεσίας), προτείνουμε να βάλεις και εθελοντικές εργασίες αν έχεις κάνει. Ή συμμετοχή σε projects που ανέλαβες μόνος/η σου ή σε ομάδα. Μπορεί, ας πούμε, να είσαι προγραμματιστής και να έχεις φτιάξει με την παρέα σου ένα app, έστω και αν το κάνατε «για το κέφι σας».
  • Σε κάθε περίπτωση, αν προβληματίζεσαι που η προϋπηρεσία σου δεν «κουμπώνει» καλά με τις απαιτήσεις μια ανοικτής θέσης εργασίας, μπορείς να συνοδεύσεις το βιογραφικό σου με μια συνοδευτική επιστολή που θα επισυνάψεις στο email της αίτησης. Στη συνοδευτική επιστολή, μπορείς να εξηγήσεις στον μελλοντικό εργοδότη σου τον λόγο που αποφάσισες να στείλεις αίτηση παρ’ όλο που όσα έχεις κάνει στο παρελθόν δεν είναι απολύτως συναφή (μπορεί να έχεις απολύτως συναφή εκπαίδευση/σπουδές!). Μην ξεχάσεις να του αναφέρεις επίσης τι προσόντα και δεξιότητες αποκόμισες από τη μέχρι τώρα πορεία σου (π.χ. «Μέσα από την ενασχόλησή μου με ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές ανέπτυξα την υπευθυνότητά μου, τη μεταδοτικότητά μου και την ευκολία με την οποία παρουσιάζω σε κοινό τις ιδέες μου»). Αυτή η αναφορά στα δυνατά σημεία σου μπορεί να γεφυρώσει το όποιο «χάσμα» υπάρχει ανάμεσα στη θέση εργασίας και σε σένα.
  • Τελευταίο αλλά SOS tip. Κράτα αυτό κατά νου: Υπάρχουν δουλειές που φαίνονται μεταξύ τους φαινομενικά ασύνδετες αλλά δεν είναι. Π.χ. μια προϋπηρεσία σου ως Πωλητής ή Πωλήτρια δεν είναι καθόλου άσχετη με κλάδους όπως το Marketing και η Διαφήμιση.

Έχοντας αρχίσει πλέον να συγκεντρώνεις όσα πρέπει να περιλαμβάνει το CV σου, θα αναρωτηθείς: Όλα αυτά να τα αναφέρω σε γενικό πλαίσιο; Ή να γράφω αναλυτικές πληροφορίες; Αυτό θα το απαντήσουμε στο επόμενο blog post + video.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα