Tips για ένα βιογραφικό και portfolio ειδικά για Designers (+ Video)

Share This Post

cv for designers

Share This Post

Τι πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε το βιογραφικό σου και το portfolio σου αν θες να διεκδικήσεις μια καριέρα στο graphic, UI/UX, Web design κλπ; Ποια λάθη να αποφύγεις;

Hello συνάδελφε Designer! Σε βλέπουμε: είσαι ο άνθρωπος που συνδυάζει τεχνική και δημιουργικότητα. Αυτό από μόνο του είναι ταλέντο. Πώς όμως θα δείξεις σωστά το ταλέντο σου πριν καν βρεθείς σε μια συνέντευξη; Η απάντηση είναι: μέσα από το CV σου και -κυρίως- μέσα από το portfolio σου.

Δες πόσες ανοιχτές θέσεις για Designers υπάρχουν αυτή τη στιγμή και διαμόρφωσε το CV σου λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Όπως πάντα, το CV πρέπει να είναι συνοπτικό, να μπορεί να διαβαστεί σε μια οθόνη – ή να τυπωθεί σε μια σελίδα (αν φυσικά υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να το έχει και εκτυπωμένο). Φυσικά, κανείς δεν είπε ότι πρέπει να είναι μια κάθετη σελίδα. Μπορείς να σκεφτείς out of the box και να στείλεις ένα οριζόντιο CV. Ό,τι θες κάνεις.
  1. Μην πάρεις έτοιμα templates από αυτά που κυκλοφορούν σε διάφορες εφαρμογές (π.χ. Office) ή στο διαδίκτυο. Δημιούργησε κάτι μοναδικό, δικό σου. Ως designer θα σου είναι εύκολο να «στήσεις» και να σχεδιάσεις ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα και θα εκφράζει το δικό σου στιλ. 
  1. Μερικοί designers πέφτουν στην παγίδα της άκρατης δημιουργικότητας και φτιάχνουν το βιογραφικό τους με έναν τρόπο που τελικά μπορεί να θεωρηθεί “flashy” και εξεζητημένο (π.χ. περίεργες γραμματοσειρές, δύσκολη δομή, πληθώρα χρωμάτων κλπ). Εσύ μην πέσεις σε αυτή την παγίδα. Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν ολοκληρώσεις το CV σου πρέπει να είναι: Τι υπερισχύει; Η πληροφορία ή ο σχεδιασμός; Αν απάντησες «ο σχεδιασμός», κάνε το CV λίγο πιο «ήσυχο» και δώσε βάρος στην ουσία.
  1. Επειδή όπως ξέρεις, στον τομέα του Design μπορείς να πάρεις πολλές κατευθύνσεις (π.χ. Graphic Designer, UI/UX Designer, Motion Designer κλπ), κάνε το βιογραφικό σου να αντικατοπτρίζει το πού έχεις δώσει έμφαση μέχρι στιγμής και πού θες να κατευθυνθείς. Πώς; Χρησιμοποιώντας πάντα τα κατάλληλα keywords (λέξεις-κλειδιά),  δηλαδή δημοφιλείς και official λέξεις και ορολογίες που χρησιμοποιούνται στον κλάδο σου. 

Extra tip: τις σωστές λέξεις μπορείς να τις «αλιεύσεις» και από την αγγελία εργασίας που σου αρέσει, και που περιγράφει με έναν συγκεκριμένο τρόπο τη θέση που θες να διεκδικήσεις.

  1. Όσον αφορά τις πληροφορίες που δεν πρέπει να παραλείψεις, δες το παρακάτω δείγμα βιογραφικού:

 

Βάζεις: 

  • την Επαγγελματική Εμπειρία σου
  • την Εκπαίδευση σου 
  • τα βραβεία που ίσως έχεις πάρει για ένα έργο ή project σου
  • τα εργαλεία που χρησιμοποιείς π.χ. Adobe Suite, CAD κλπ, ή άλλες τεχνικές δεξιότητες (hard skills) που κατέχεις
  • τα soft skills σου
  • και άλλες συμπληρωματικές δεξιότητες που μπορεί να κερδίσουν την προσοχή του μελλοντικού εργοδότη σου

Ας δούμε επιγραμματικά και μερικά tips για το Portfolio σου. 

  1. Καταρχάς ένα portfolio μπορεί να φτιαχτεί είτε online (σε landing page – mini site, behance κλπ) είτε σε ένα booklet σε μορφή PDF είτε να μπορεί να παρουσιαστεί τυπωμένο αν χρειαστεί να το παραδώσεις κατά τη συνέντευξη.
  2. Το portfolio σου, δείχνει επιλεγμένα δείγματα δουλειάς σου. Διάλεξε αυτά για τα οποία νιώθεις υπερηφάνεια (ή αυτά που πήραν καλό feedback)! Και φυσικά, αυτά που αντικατοπτρίζουν τα ισχυρότερα σχεδιαστικά προσόντα και την προσωπικότητα σου!
  3. Μη γράψεις πολλά λόγια στο Portfolio σου. Μπορείς να βάλεις απλώς τίτλους των projects, ημερομηνίες και μερικά διευκρινιστικά συνοδευτικά κειμενάκια (ή τι πέτυχες μέσα από κάθε project). 
  4. Προσάρμοσέ το ανάλογα με τη δουλειά που θες να διεκδικήσεις, που πάει να πει… κάνε την έρευνά σου πρώτα και δες: τι ζητάει η κάθε εταιρεία-εργοδότης; Τι ύφος, tone of voice και στιλ έχουν στην εταιρεία αυτή; Τι θεωρούν απαραίτητο; Πάτα σε αυτά τα δεδομένα και φτιάξε κάτι που θα τους έρχεται «κουτί». Για παράδειγμα, αν η θέση ζητάει και δεξιότητες motion design, μην παραλείψεις να προσθέσεις και δείγμα δουλειάς σου με links από Vimeo ή YouTube.
  5. Τελευταίο και πολύ σημαντικό tip. Πρόσεξε να δημιουργήσεις μέσα από το portfolio σου ένα θετικό user experience, δηλαδή όποιος το λάβει, να μπορεί να πλοηγηθεί εύκολα στις σελίδες του, να καταλάβει το περιεχόμενο και φυσικά να απολαύσει τις εικόνες. 

Πλέον είσαι έτοιμος/η να δεις όλες τις αγγελίες για Designers στο kariera.gr και να στείλεις το δικό σου CV και Portfolio σε αυτές που σου ταιριάζουν περισσότερο. Go for it!

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα