Tips για ένα βιογραφικό ειδικά για Copywriters (+ Video)

Share This Post

copywriter cv tips

Share This Post

Σου αρέσει να γράφεις, να δημιουργείς περιεχόμενο και να εκφράζεις τις ιδέες σου γραπτώς; Το πρώτο δείγμα δουλειάς σου είναι το βιογραφικό σου!

Το copywriting είναι μια από τις κατεξοχήν δημιουργικές δουλειές που χρησιμοποιούν ως βασικό μοχλό τις λέξεις. Είτε δουλεύεις για παραδοσιακά Μέσα, είτε για Digital, ως copywriter / κειμενογράφος, η πρόκληση για σένα είναι να δημιουργείς περιεχόμενο κατάλληλο για κάθε περίσταση, να σκέφτεσαι «έξυπνα» λεκτικά concept, να κερδίζεις την προσοχή του αναγνώστη, και να μεταφέρεις το μήνυμα με τον σωστό τρόπο, τον σωστό τόνο και στο σωστό κοινό. Το βιογραφικό σου είναι ίσως το πρώτο project που θα δει από σένα ο υποψήφιος εργοδότης σου. Θα τσεκάρει τις δεξιότητές σου στον γραπτό λόγο, όχι μόνο από συντακτική / ορθογραφική άποψη, αλλά και νοηματική. Θα διασταυρώσει πόσο εύστοχα προβάλλεις τον εαυτό σου και κατά πόσο αντιλαμβάνεσαι τις απαιτήσεις της θέσης.

Δες εδώ πόσες ανοιχτές θέσεις για Copywriters υπάρχουν αυτή τη στιγμή, και καθώς φτιάχνεις το βιογραφικό σου κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις!

1. Είναι compact; Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι μικρό, συνοπτικό. Το ότι είσαι Copy δεν σημαίνει ότι πρέπει να γράφεις όλη την ιστορία της ζωής σου. Ίσα-ίσα. Θα κριθείς ανάλογα με το πόσο μπορείς να συμπυκνώσεις όσα έχεις να πεις σε μια ή δύο το πολύ σελίδες .

2. Είναι πρωτότυπο; Μια ωραία ιδέα είναι να μη βάλεις τις ίδιες επικεφαλίδες στις κατηγορίες που βάζουν όλοι στα βιογραφικά τους. Μπορείς αντί για «Εκπαίδευση» να γράψεις «Πού σπούδασα – Τι έμαθα». Αντί για «Προϋπηρεσία» να λέει «Τι έχω κάνει μέχρι σήμερα». Μικρές δικές σου ιδέες, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

3. Έχεις βάλει στο πάνω μέρος μια μικρή παρουσίαση του εαυτού σου; Μην αρχίσεις ξερά το βιογραφικό σου με «Εκπαιδεύσεις» και «Εργασίες». Αφιέρωσε μερικές γραμμές για να παρουσιάσεις με ενδιαφέροντα τρόπο τις βασικότερες δεξιότητες ή τα δυνατά σου σημεία. Π.χ.:

“Είμαι ένας αμετανόητος κειμενογράφος με σύνδρομο OCD προς τις λεπτομέρειες, με 2ετή εμπειρία στο Copywriting σε Digital Agency, που παρακολουθεί courses με μανία. Θα ήθελα να μπω στην ομάδα της Τάδε εταιρείας για να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου και να… (εδώ βάλε τι θα προσφέρεις)”.

4. Έχει λέξεις-κλειδιά; Ως copywriter ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείς τα σωστά keywords . Αλίευσε λοιπόν από τις αγγελίες που θα βρεις στο kariera.gr τις λέξεις εκείνες που δηλώνουν σωστά τα skills, τις γνώσεις και τις ικανότητές σου. Μερικές προφανείς λέξεις-κλειδιά, εκτός από τον όρο Copywriter/ing, είναι οι όροι Editing, Content, Audience, Blog articles, Newsletters, E-mail campaigns, Offline / online media, engagement, brief, creative κλπ.

5. Είναι το CV σου στη σωστή γλώσσα;  Είδες παραπάνω ότι στο copywriting χρησιμοποιούνται πολλοί αγγλικοί όροι. Η βασική γλώσσα όμως στην οποία πρέπει να γράψεις το βιογραφικό σου πρέπει να είναι η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη η αγγελία εργασίας. Αν το job posting δηλαδή είναι στα ελληνικά, στέλνεις ελληνικό CV, αν είναι στα αγγλικά, στέλνεις αγγλικό. Η συμβουλή μας είναι να έχεις διαθέσιμο CV και στις 2 γλώσσες και να το επικαιροποιείς και στις δύο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

6. Είναι διορθωμένο; «Μα φυσικά» θα πεις, «copywriter είμαι». Κι όμως, δεν φαντάζεσαι πόσα βιογραφικά που λαμβάνουμε για θέσεις Copywriter έχουν λάθη… Είναι κρίμα. Αν αφήσεις λάθη είναι σαν να βάζεις τρικλοποδιά στον εαυτό σου.

7. Έχεις δείγματα δουλειάς; Ωραία, πού θα τα δει κάποιος; Πρέπει να βάλεις στο βιογραφικό ένα τουλάχιστον ή περισσότερα links που να οδηγoύν σε κάποιο site ή σε κάποια social media πλατφόρμα που να υπάρχουν δείγματα δουλειάς σου. Μπορεί επίσης το link να οδηγεί σε ένα blog που διατηρείς εσύ ή σε κάποιο online portfolio. Το portfolio σου μπορεί να έχει μικρά ή μεγαλύτερα κείμενα που έχεις γράψει, αυτά που εσύ θεωρείς πιο αντιπροσωπευτικά ή πιο αψεγάδιαστα: π.χ. ένα άρθρο σου που έφερε πολύ web traffic, μερικά posts σου που είχαν απήχηση, ένα άρθρο σου που έτυχε ευρείας αποδοχής. Κατάλαβες! Την αφρόκρεμα της δουλειάς σου!

Επόμενα βήματα; Μπαίνεις στο kariera.gr, βλέπεις τις ανοικτές θέσεις εργασίας για Copywriter , προσαρμόζεις το CV σου, και το στέλνεις. Δεν θέλει κόπο, θέλει… Copy.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα