Η αναζήτηση εργασίας είναι μια εργασία από μόνη της. Ας την κάνουμε όπως πρέπει, για να εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο τρόπο τα προσόντα και τις εμπειρίες μας αλλά και να ανοίξουμε μπροστά μας όσο περισσότερες ευκαιρίες γίνεται.
Το βασικό πλαίσιο στην αναζήτηση εργασίας
1. Συντάξτε ένα τέλειο βιογραφικό σημείωμα: Γράψτε το μόνοι σας εξαρχής ή αναζητήστε βοήθεια στο Ίντερνετ. Στο kariera.gr θα βρείτε όλα τα απαραίτητα βήματα που θα σας καθοδηγήσουν στη δημιουργία μιας ιδανικής εικόνας βιογραφικού, έτσι ώστε να είναι καλογραμμένο, τεκμηριωμένο και λογικά δομημένο. Αυτό αποτελεί το πρώτο σας δυνατό εργαλείο.
2. Χρησιμοποιήστε μια συνοδευτική επιστολή: Πρόκειται για ένα επίσημο γράμμα, το οποίο συνοδεύει το βιογραφικό σημείωμα. Η διαφορά τους; Ενώ το βιογραφικό θα πρέπει να είναι ένα σύντομο περίγραμμα των σχετικών επιτευγμάτων σας, η συνοδευτική επιστολή πρέπει να δείχνει γιατί είστε κατάλληλοι για τη θέση που αναζητά ο εργοδότης στην αγγελία του. Κάτι σαν τη θερμή σφιχτή χειραψία και την ευγένεια όταν γνωρίζεις κάποιον.
3. Μεγιστοποιήστε το προφίλ αναζήτησης εργασίας και την επαγγελματική σας παρουσία στο διαδίκτυο: Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε από το πλήθος όλων όσοι αναζητούν εργασία, συνδεθείτε με τους κατάλληλους εργοδότες που ζητούν υπαλλήλους και προσπαθήστε να βρείτε τη σωστή θέση, ανάλογη των προσόντων σας.
4. Τα βασικά μιας επιτυχημένης συνέντευξης: Επιλέξτε προσεκτικά το ντύσιμό σας, ακόμη κι αν η συνέντευξη γίνεται εξ αποστάσεως, προετοιμαστείτε ψυχολογικά, να είστε φιλικοί αλλά επαγγελματικοί και να κάνετε και εσείς, λίγες, έξυπνες ερωτήσεις. Ζητήστε συμβουλές από ανθρώπους που εμπιστεύεστε και έχουν ζήσει αρκετές φορές τη συγκεκριμένη εμπειρία. Θα σας βοηθήσουν σημαντικά στο χτίσιμο της εικόνας που πρέπει.
5. Αμειφθείτε σύμφωνα με ό,τι σας αξίζει: Προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε – όσο περισσότερο γίνεται ασφαλώς – με επιτυχία τον μισθό σας, γιατί αυτό θα είναι μια καλή αρχή για την καριέρα που πρόκειται να χτίσετε. Μην πάνε χαμένα τα προσόντα σας. Όμως, προσοχή, μην υπερ-αξιολογήσετε το τι μπορείτε να προσφέρετε.
Πρακτικές κινήσεων κατά την αναζήτηση
6. Ακολουθήστε τα χρήματα -και τις ευκαιρίες: Ανάλογα με τη χρονιά αλλά και την εποχή, κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες για πλήρωση θέσεων εργασίας. Εξερευνήστε αυτούς που αναπτύσσονται ή τουλάχιστον διατηρούνται σταθεροί, για να έχετε περισσότερες ευκαιρίες.
7. Μην κάθεστε περιμένοντας την τέλεια δουλειά: Μπορείτε φυσικά να δείξετε στην ιδανική για εσάς εταιρεία το ενδιαφέρον σας, στέλνοντάς της το βιογραφικό σημείωμα, χωρίς όμως να φθάσετε στο άλλο άκρο. Δεν στέλνουμε συνεχή μηνύματα και δεν ζητάμε θέσεις εργασίας που μία εταιρεία όταν αυτή δεν έχει ανακοινώσει πως υπάρχουν ελεύθερες στον τομέα που μας ενδιαφέρει.
8. Εξετάστε το πρόγραμμά σας σε σχέση με τις οικονομικές σας ανάγκες: Οι προσωρινές, εποχικές ή λόγω εορτών θέσεις εργασίας θα είναι και πάλι δημοφιλείς μετά την πανδημία. Εάν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει ή χρειάζεστε λιγότερο παραδοσιακή εργασία γραφείου, ίσως σκεφτείτε να αναζητήσετε μια προσωρινή θέση.
9. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από εταιρείες που σας ενδιαφέρουν: Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε οι πρώτοι που θα γνωρίζουν νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα μάλιστα με τα προσόντα σας.
10. Προσθέστε το βιογραφικό σας σε μια δυνατή «μηχανή» αναζήτησης εργασίας: Βάλτε το βιογραφικό σημείωμα σε δημοφιλείς πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας όπως το www.kariera.gr, γιατί εκεί απευθύνονται και οι εργοδότες, όχι μόνο οι εργαζόμενοι.
Εργαλεία αναζήτησης θέσεων εργασίας
11. Οι πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας μπορούν να χρησιμεύσουν ως επέκταση του προσωπικού σας δικτύου: Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρέπει να γίνετε ορατοί σε χιλιάδες εργοδότες, ανεβάζοντας το βιογραφικό σημείωμα σε μια πλατφόρμα. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την οικοδόμηση της διαδικτυακής σας παρουσίας, τη διευκόλυνση της διαδικασίας αίτησης εργασίας και την παρουσίαση του βιογραφικού σας σε εργοδότες που αναζητούν υπαλλήλους. Βεβαιωθείτε πάντως ότι έχετε αποθηκεύσει περισσότερες από μία εκδοχές στο προφίλ σας, καθεμία προσαρμοσμένη σε διαφορετικές θέσεις εργασίας ή καθεμία για να επισημάνετε ορισμένες δεξιότητές σας. Επίσης, σε αυτές θα διαβάσετε συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες και στο μέλλον.
12. Προσαρμόστε και βελτιστοποιήστε το βιογραφικό σας: Ίσως έχετε τελειοποιήσει το βασικό έγγραφο, αλλά θα πρέπει να αποθηκεύσετε πολλές εκδοχές του στο προφίλ σας. Το βιογραφικό σημείωμα και η λειτουργικότητα του προφίλ μπορούν να σας συνδέσουν πιο γρήγορα με τους εργοδότες. Τονίστε την ενδεχόμενη εμπειρία σας.
13. Χρησιμοποιήστε εύστοχα το προφίλ αναζήτησης εργασίας για να αναδείξετε τις δεξιότητές σας: Μην ανησυχείτε τόσο για το αν ο τίτλος εργασίας σας αντιστοιχεί επακριβώς στη θέση για την οποία ένας εργοδότης ψάχνει εργαζόμενους. Εάν έχετε τις συγκεκριμένες δεξιότητες γι’ αυτή τη δουλειά, κάντε τις κατάλληλες μικροαλλαγές σε ένα βιογραφικό σημείωμα, που θα τις αναδεικνύουν.
14. Αναζητήστε εργασία απ’ όπου κι αν βρίσκεστε, με μια εφαρμογή: Ψάξτε θέσεις εργασίας κοντά σας ανά πάσα στιγμή και φιλτράρετέ τες ανά τοποθεσία, μερικής απασχόλησης ή ευκαιριών για δουλειά από το σπίτι.
15. Γίνετε συγκεκριμένοι χρησιμοποιώντας φίλτρα: Οι γιατροί πχ μπορούν να απευθυνθούν στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής τους, για να δουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται. Όλοι οι αιτούντες εργασία μπορούν να κάνουν την αναζήτησή τους ανά είδος απασχόλησης, είδος αίτησης, εργασία από το σπίτι -όλους τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους η εργασία σας πρέπει να ταιριάζει στη ζωή σας.
Για πρόσφατους και λίαν συντόμως αποφοίτους
16. Να είστε ευέλικτοι, να βρείτε μια εταιρεία για την οποία θέλετε να εργαστείτε, να εφαρμόσετε τις δεξιότητές σας και να συνεχίσετε να χτίζετε την καριέρα σας.
17. Συνεχίστε να βελτιώνετε τις δεξιότητές σας από το σπίτι: Υπάρχουν τόσο πολλοί τρόποι για να συνεχίσετε να μαθαίνετε στο διαδίκτυο -από πλατφόρμες μαθημάτων έως δωρεάν podcasts και σεμινάρια.
18. «Ανακαλύψτε» τον εαυτό σας -και αναδείξτε τον: Σκεφτείτε τι σας κάνει μοναδικούς και τι νέο φέρνετε στο τραπέζι. Γιατί ένας εργοδότης με εμπειρία σε ανθρώπους, θα ήθελε να προσλάβει αποκλειστικά εσάς. Προβάλετε τις δεξιότητες που σας ξεχωρίζουν από άλλους υποψήφιους.
19. Μάθετε για τις δουλειές που μπορείτε να κάνετε αμέσως μετά την αποφοίτησή σας: Μπορεί τα προσόντα σας να είναι περισσότερα από τα απαιτούμενα για τη συγκεκριμένη δουλειά, αλλά σίγουρα είναι ένας τρόπος για να αποκτήσετε εργασιακή εμπειρία – με όλα όσα σημαίνει αυτό.
20. Αναζητήστε θέσεις εκπαιδευόμενων: Πολλά επαγγέλματα -δικηγόροι, μάγειρες, μηχανικοί κ.ά.- απαιτούν και προϋποθέτουν ένα στάδιο πρακτικής άσκησης μετά τις σπουδές ενός υποψήφιου εργαζόμενου, που θα του προσδώσουν πολύ χρήσιμη εμπειρία.