Ξεκίνα κι εσύ ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του τουρισμού και της εστίασης

Share This Post

HoReCa_boy

Share This Post

Εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε μια καριέρα στον κλάδο της  εστίασης και του τουρισμού, αυτό που ονομάζουμε HoReCa δηλαδή, τότε έχετε κάνει μία μάλλον σοφή επιλογή.

Μπορεί να χρειάζεται πολλή σκληρή δουλειά για να μπείτε σε αυτό το «γήπεδο» αλλά το βέβαιο είναι πως αυτό το μονοπάτι θα σας οδηγήσει σε πολλές υπέροχες εμπειρίες.  Η εργασία στον τομέα του HoReCa δεν είναι ποτέ βαρετή.  Σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο και πολλούς άλλους λόγους για να χαμογελάτε.

Πρόκειται για έναν χώρο που σχετίζεται με τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα αλλά και την ουσιαστική ανθρώπινη επαφή και προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να αναπτύξουν ταλέντα και δεξιότητες σε αυτό που αποκαλούμε συνολικά φιλοξενία και είναι σίγουρα μια συναρπαστική επιλογή απασχόλησης για τους νέους σε έναν κλάδο ζωντανό και δυναμικό με πολύ θετικές προοπτικές ανάπτυξης, ειδικά στη χώρα μας.  

Τι χρειάζεται να διαθέτεις για να μπεις στον κόσμο του HoReCa

Μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα χρήσιμες θέσεις εργασίας, όπως αυτή της υποδοχής σε ένα ξενοδοχείο, του υπεύθυνου φιλοξενίας και δημοσίων σχέσεων, του hotel manager, του bar/restaurant manager , του σεφ, του σερβιτόρου ή του bar tender έχουν μεγάλη ζήτηση και προσελκύουν το ενδιαφέρον αρκετών νέων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον στίβο του τουρισμού και της εστίασης. 

Τι χρειάζεται να διαθέτει κανείς για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε ένα από αυτά τα πόστα; Οι θέσεις αυτές απαιτούν δεξιότητες όπως η ικανότητα οργάνωσης και διοίκησης, η επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα, η κριτική σκέψη και η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, η δυνατότητα να αντιλαμβάνεσαι, αλλά ακόμα και να προβλέπεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη κ.ά. Παράλληλα -και ανάλογα με τη θέση και το αντικείμενο-  χρειάζονται γνώσεις στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών, του management, των πωλήσεων και του marketing, αλλά σίγουρα και μια καλή εξοικείωση με την αγγλική ή και άλλες ξένες γλώσσες και το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον και τα εργαλεία του, ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις αυτής της νέας περιόδου για τον κλάδο του HoReCa.

Σύγχρονες τάσεις που πρέπει σίγουρα να λάβεις υπόψη

Τα νέα ρεύματα της εποχής δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και τον κλάδο του τουρισμού  και της μαζικής εστίασης με διάφορες σύγχρονες τάσεις να κάνουν την εμφάνισή τους. Καταρχάς  τα ξενοδοχεία αλλά και τα εστιατόρια αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, προκειμένου να διευκολύνουν τόσο την δική τους εργασία όσο και την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση με τους πελάτες σε διάφορες πτυχές της καθημερινής τους λειτουργίας.

Παράλληλα, είναι διαρκώς αυξανόμενος ο αριθμός των τουριστών και των επισκεπτών που θέλουν να ανακαλύψουν την τοπική παράδοση, τον ιδιαίτερο πολιτισμό και τις συνήθειες του κάθε τόπου. Άλλοι επισκέπτες αναζητούν πιο υγιεινές και κάποιες φορές πιο εξειδικευμένες διατροφικές επιλογές, ένα στοιχείο που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ώστε να μπορούν ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Επίσης, ο κόσμος φαίνεται πως αποζήτα να ανακαλύψει και λιγότερο δημοφιλείς και προβεβλημένους προορισμούς, να γνωρίσει τις πιο κρυμμένες πλευρές της ομορφιάς της χώρας μας αλλά αναζητά και πιο θερμούς και οικείους χώρους διαμονής, αντί για τις  μαζικές και απρόσωπες ξενοδοχειακές μονάδες. 

Αυτές λοιπόν είναι κάποιες από τις πιο βασικές σύγχρονες τάσεις στις οποίες έχει αξία να εστιάσει ο κλάδος και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση ειδικά ενόψει του φετινού καλοκαιριού που θα σηματοδοτήσει και τη σταδιακή μετάβαση στην μετά-πανδημική περίοδο.

Οι προκλήσεις της πανδημίας και το “Youth Empowered: The HoReCa Edition”

Είναι σίγουρο ότι η πανδημία της Covid-19 άλλαξε πολλά και δημιούργησε νέα δεδομένα στον κλάδο του HoReCa προκαλώντας μάλιστα ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα και έντονη εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα όμως, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες και νέοι τρόποι αλληλεπίδρασης με τους πελάτες, όπως η ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον και να ενεργοποιήσουν τα δημιουργικά αντανακλαστικά όσων επιθυμούν να εργαστούν σε αυτόν τον χώρο, οδηγώντας σε πρωτότυπες και καινοτόμες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

Το “Youth Empowered: The HoReCa Edition”, είναι ένα πρόγραμμα της Coca-Cola στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε ειδικά για να υποστηρίξει και να βοηθήσει τους νέους που απασχολούνται ή θέλουν να απασχοληθούν στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης και αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους, αλλά και να αποκτήσουν καινούργιες προκειμένου να ανταποκριθούν με ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα στις απαιτήσεις αυτού του γοητευτικού ταξιδιού στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Οι νέοι λοιπόν, σε αυτό το μεγαλύτερο δωρεάν πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, θα βρουν εξειδικευμένο εκπαιδευτικό περιεχόμενο ειδικά σχεδιασμένο για τον κλάδο HoReCa, καθώς και live digital sessions, για να αποκτήσουν καινούριες δεξιότητες αλλά και   να διεκδικήσουν υποτροφίες, One To One mentoring sessions και συμμετοχή σε workshop εξειδίκευσης.  

Έτσι, μέσα από το πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να εξοπλιστούν με εφόδια που θα τους βοηθήσουν να κάνουν την επόμενη επαγγελματική τους κίνηση σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς κλάδους της χώρας μας.

Το τριήμερο 29-30-31/3 θα πραγματοποιηθεί ο 1ος κύκλος Live Digital Sessions απευθυνόμενο στους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν στον κλάδο του HoReCa, με τις εξής θεματολογίες:

29/3 – 17:30 – Bartender, a universal profession
29/3 – 19:15 – Intro to Mixology and Spirits Knowledge
30/3 – 18:00 – Ο Barista στον 21ο αιώνα
30/3 – 19:15 – Bar Cost Handling
31/3 – 18:00 – Introduction to Digital Marketing
31/3 – 19:15 – Hospitality Adventure

Μπες στην πλατφόρμα του www.youthempowered.gr, κάνε την εγγραφή σου και δήλωσε συμμετοχή μέσα από την ενότητα Ενδυνάμωση σε ένα από τα παραπάνω Upcoming Live Sessions!

Image courtesy of Panagiotis Delhas

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch