Τα πιο πολύτιμα μυστικά και «όχι τόσο μυστικά» αναζήτησης εργασίας

Share This Post

job search secrets

Share This Post

Εσύ πώς ψάχνεις για δουλειά; Σε ποιες πηγές απευθύνεσαι; Τι μέσα χρησιμοποιείς; Εδώ σου μαζέψαμε ό,τι χρειάζεσαι για να ξετρυπώσεις αποτελεσματικά την επόμενη δουλειά σου.

Ένα μεγάλο μπράβο: έχεις φτιάξει ένα υπέροχο βιογραφικό και νιώθεις αυτοπεποίθηση να το μοιραστείς. (Αν δεν έχεις φτιάξει το βιογραφικό σου όπως πρέπει, δες εδώ). Τώρα το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι: πού θα ξέρεις ποιες εταιρείες ψάχνουν κόσμο, πώς θα τις στοχεύσεις, και πώς θα εντοπίσεις τις κατάλληλες ανοιχτές θέσεις εργασίας, ήτοι job openings όπως μας αρέσει να λέμε. Το ίντερνετ μπορεί να γίνει λίγο χαοτικό, και το ποιον να εμπιστευθείς μπορεί να γίνει πιο περίπλοκο και από την υπόθεση του Dark στο Netflix.

Do not worry, μπορείς να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, φτάνει να ξέρεις:

  • Πώς να κάνεις σωστή αναζήτηση
  • Πώς να χειριστείς τα social media, τα Communities και το Google
  • Πού να βρεις υποψήφιους εργοδότες
  • Ποια intern/trainee προγράμματα «τρέχουν» αυτή την περίοδο
  • Πώς μπορείς να βρεις βοήθεια από επαγγελματίες Recruiters

Όλα αυτά και άλλα εξίσου χρήσιμα, ακολουθούν σε 11 + 10 bonus tips από εμάς:

1. Περικύκλωσε το θέμα «εύρεση εργασίας» από παντού.

Πώς περικυκλώνει ο καρχαρίας το θήραμά του; Έτσι ακριβώς. Αν θες να βρεις την κατάλληλη -για σένα- δουλειά, δεν αρκεί να χρησιμοποιήσεις μόνο μια πλευρά, μόνο μια μέθοδο αναζήτησης. Βάλε τα όλα στο πρόγραμμα:  τα site δημοσίευσης αγγελιών και ανοικτών θέσεων εργασίας (βλέπε the biggest of them all, το kariera.gr), φίλους, γνωστούς, online events, social media, τα πάντα.

Καρχαριομάχος εργασίας.

2. Πήγαινε αρχικά στην «πηγή».

Η μεγαλύτερη πηγή αγγελιών σήμερα για εύρεση εργασίας στην Ελλάδα, για ΚΑΘΕ τύπου θέση, είναι το kariera.gr. Καθημερινά δημοσιεύονται αγγελίες από όλα τα επαγγελματικά αντικείμενα: από Προσωπικό Καταστημάτων μέχρι Αρχιτέκτονες, και από CRM Analysts μέχρι 3D Designers. Όλοι οι εργοδότες που ψάχνουν τον επόμενο συνεργάτη τους, είναι εδώ!

Πώς μπορείς να κάνεις το search του kariera.gr να δουλεύει για σένα;

  • Βάλε τις λέξεις κλειδιά που σε ενδιαφέρουν, αλλά και την πόλη προτίμησής σου.

  • Μπορείς να πατήσεις επίσης σε κάποια από τις Δημοφιλείς Αναζητήσεις. Έτσι βλέπεις τι θέσεις είναι διαθέσιμες σε μερικά από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα σήμερα!
  • Θα σου ανοίξει ένα παράθυρο με πολλές αγγελίες προσφοράς εργασίας. Μπορείς να τις ταξινομήσεις ανάλογα με το πόσο πρόσφατες είναι, με το τι σχέση απασχόλησης σου προσφέρουν (πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εποχική απασχόληση, ελεύθερη συνεργασία κλπ), και με βάση άλλα κριτήρια που σε βοηθούν να διαλέξεις την καταλληλότερη θέση για σένα.
  • Μπορείς επίσης να ψάξεις για εργασία, όχι με βάση το αντικείμενο εργασίας, αλλά άλλα κριτήρια όπως αυτά:

(Όπως βλέπεις μπορείς να ψάξεις και με βάση την εταιρεία που θες να δουλέψεις!)

  • Μια ακόμα δυνατότητα είναι να πατήσεις το button που σου επιτρέπει να λαμβάνεις αντίστοιχες θέσεις στο mail σου, εντελώς δωρεάν.
  • Και τέλος, μπορείς να αποθηκεύεις στα «Αγαπημένα» σου όλες τις αγγελίες εργασίας που σου αρέσουν και θεωρείς ότι σου ταιριάζουν. Οι επιλογές είναι απεριόριστες!

Tip: Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ να φτιάξεις και ένα Προφίλ Υποψηφίου στο kariera.gr, ανεβάζοντας το βιογραφικό σου και αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη ορατότητα σε δυνητικούς εργοδότες που ψάχνουν προσωπικό.

3. Κάνε τα social media να δουλεύουν για σένα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μόνο για να βλέπεις βίντεο με γατάκια. Μετάτρεψέ τα σε φανταστικό εργαλείο αναζήτησης ευκαιριών.

  • Βάλε ως αναζήτηση τα πιο δημοφιλή hashtags, τύπου #hiring, #recruiting, #jobopening. Πολλές εταιρείες που ψάχνουν προσωπικό τα χρησιμοποιούν, κι έτσι μπορείς να τις εντοπίσεις εύκολα.
  • Ωραία. Τώρα ψάξε και με βάση το αντικείμενό σου, π.χ. #digitalmarketing, #cloudcomputing κλπ.
  • Κάνε follow τα hashtags που σε ενδιαφέρουν στο LinkedIn.
  • Χρησιμοποίησε το “Open to find a new job” feature.
  • Μπες στα social media των εταιρειών γιατί οι περισσότερες αναρτούν εκεί ανοικτές θέσεις εργασίας.
  • Αξιοποίησε το network σου (φίλους, γνωστούς, συμφοιτητές) για να ενημερώσεις ότι είσαι διαθέσιμος για δουλειά.

4. Μπες στο σωστό online community.

Υπάρχουν δίκτυα και κοινότητες εκεί έξω που είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμένους κλάδους. Το GitHub είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα – εάν είσαι προγραμματιστής, είναι το κατάλληλο μέρος για να επιδείξεις την εργασία σου και να συνδεθείς με άλλους. Εάν είσαι φωτογράφος; Θα ήταν έξυπνο να έχεις λογαριασμό Flickr. Σχεδιαστής ή καλλιτέχνης; Σε περιμένει η κοινότητα του Behance. Είσαι συντάκτης ή συγγραφέας; Δοκίμασε το Medium. Εάν δεν ξέρεις αν υπάρχει κοινότητα για το δικό σου επάγγελμα, ρώτα συμφοιτητές σου ή μέντορες, κάτι μπορεί να σου ‘χει ξεφύγει.

5. Βάλε το Google να σου στέλνει ειδοποιήσεις.

Ναι, μπορεί να το κάνει αυτό! Η υπηρεσία λέγεται Google Alerts, είναι δωρεάν και είναι ένας τέλειος τρόπος για να σου έρχονται στο mail σου ειδοποιήσεις για ευκαιρίες καριέρας που σου ταιριάζουν. Πώς να το κάνεις;

  • Μπαίνεις στο google.com/alerts.
  • Δημιουργείς μια ειδοποίηση σχετικά με όποιες λέξεις-κλειδιά θες. Π.χ. γράψε: ευκαιρία εργασίας Sales Manager.
  • Πριν πατήσεις «Δημιουργία Ειδοποίησης / Create Alert», πάτα «Εμφάνιση Επιλογών» και όρισε εσύ διάφορες παραμέτρους όπως πόσο συχνά θες να λαμβάνεις ειδοποιήσεις, από πού θες να έρχονται ειδοποιήσεις (ιστός), σε ποια γλώσσα (ελληνικά) κλπ.
  • Βάλε το mail σου, και ξένοιασες.

6. Δήλωσε το «παρών» σε live online συναντήσεις.

Μη βλέπεις τις online ή virtual συναντήσεις ως «υποκατάστατα» των παλιών παραδοσιακών events. Τα events στον ψηφιακό κόσμο έχουν αυτονομηθεί πλέον και αποκτούν μια τελείως διαφορετική δυναμική.

  • Αξιοποιούν το momentum, το «εδώ και τώρα».
  • Σπάνε όλα τα γεωγραφικά εμπόδια.
  • Έχουν ως συμμετέχοντες σημαντικούς ανθρώπους που μπορεί να είναι και οι μελλοντικοί εργοδότες σου (εσύ δεν γίνεται να λείπεις).
  • Σου δίνουν updated γνώση.
  • Αποτελούν τρομερή ευκαιρία για networking.
  • Πολλές φορές συνδέονται με ευκαιρίες απασχόλησης και αποτελούν «πάτημα» για να διεκδικήσεις μια νέα θέση εργασίας.

Σκέψου πόσο buzz έχει κάνει το Clubhouse από τότε που ξεκίνησε. Σκέψου τα Instagram lives. Σκέψου την έκρηξη του Zoom και οποιασδήποτε αντίστοιχης πλατφόρμας που λειτουργεί σαν ένα portal που ανοίγει κάθε ψηφιακή… Νάρνια. Με ένα μικρό­φωνο, ακουστικά ή κάμερα μπορείς να βρεθείς δίπλα σε όποιον θες, όπου θες, σε όποιο meeting, Webinar, Virtual Fair ή Online Summit έχεις φανταστεί.

7. Απευθύνσου στο Γραφείο Διασύνδεσης της σχολής σου.

Αν είσαι τελειόφοιτη/ος ή απόφοιτη/ος, έχεις πρόσβαση σε προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας, σε προγράμματα πρακτικής άσκη­σης, σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά και ημερίδες, από το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας που έχει η Σχολή σου. Συχνά αυτή η πηγή αποδεικνύεται πολύ καλή για τα αρχικά στάδια της καριέρας σου.

Μπορεί να ξέρεις και τα προγράμματα ΔΑΣΤΑ. Είναι οι Δομές Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας σε πολλά πανεπιστήμια (Οικονομικό, Αριστοτέλειο, Ιωαννίνων και άλλα) που στην ουσία ενσωματώνουν το Γραφείο Διασύνδεσης με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και τις Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Tip: γράψου και στο ΑΤΛΑΣ. Το ΑΤΛΑΣ είναι μια κεντρική πλατφόρμα που διασυνδέει όλους τους φορείς (εταιρείες κλπ) που προσφέρουν θέσεις Πρακτικής Άσκησης, με όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

8. Εξερεύνησε το πόσο μπορεί να σε εκτοξεύσει ένα intern/trainee πρόγραμμα σε μια μεγάλη εταιρεία.

Εκεί έξω κάποιες διακεκριμένες εται­ρείες φτιάχνουν ειδικά προγράμματα για νέους εκπαιδευόμενους. Οπότε αν είσαι φρέσκια/ος απόφοιτη/ος χωρίς μεγάλη εμπειρία, σου ανοίγεται ένα τεράστιο παράθυρο να δουλέψεις και να μάθεις μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Εκτός του ότι θα πάρεις τρομερά εφόδια, είναι και η ευκαιρία σου να αποδείξεις τι αξίζεις και να κερδίσεις μια πιο μόνιμη θέση, αλλά και να εξελιχθείς μέσα στον ίδιο οργανισμό.

Δες εδώ μερικά τέτοια προγράμματα:

Rise Management Trainee Program της Coca-Cola Τρία Έψιλον

Metro Talent Challenge της METRO

“Opap Internship Program” & “Equine Veterinary Graduate Program-Ride High!” της ΟΠΑΠ

9. Μπορείς να αξιοποιήσεις αν θες κάποια εξειδικευμένη Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σε αυτή την περίπτωση, ουσιαστικά απευ­θύνεσαι σε εταιρείες Recruiting που αναλαμβάνουν για λογαριασμό πελατών τους (οι πελάτες τους είναι μεγάλες συνήθως εταιρείες που αναζητούν προσωπικό) να προσελκύσουν και να επιλέξουν τον κατάλ­ληλο κάθε φορά υποψήφιο επιδιώκοντας να κάνουν το καλύτερο cultural fit και match τόσο για σένα όσο και για την εταιρεία-εργοδότη.

Ποια είναι τα θετικά;

  • Αυτές οι εταιρείες-σύμβουλοι μπορούν να συμβάλλουν ώστε να αυξήσεις την ανταγωνιστικότητά σου ως υποψήφιος, να σου πουν τι να προσέξεις ανάλογα με το σε ποια θέση στοχεύεις κλπ.
  • Έχουν συνεχή επαφή με πληθώρα επιχειρήσεων στην αγορά, οπότε γνω­ρίζουν ποιες από αυτές είναι οικονο­μικά ανθηρές, ποιες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ποιες επεκτεί­νονται σε νέες δραστηριότητες ή και γεωγραφικές περιοχές, ποιες αναζη­τούν προσωπικό και σε ποιους τομείς της δραστηριότητάς τους.
  • Είναι ενημερωμένες και για τους μισθούς που δίνονται συνήθως ανά θέση, καθώς και τις θέσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση ανά περίοδο. Κάποιες φορές μάλιστα, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι γνωρίζουν και διαχειρίζονται διαθέσιμες θέσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως.

Οι εταιρείες στελέχωσης αλφαβητικά:

10. Οραματίσου και σχεδίασε ένα career path που σε οδηγεί σε Executive θέσεις.

Για κάλυψη τέτοιων θέσεων ακριβώς υπάρχει η Executive Level, η οποία είναι ηγέτιδα στον σχεδιασμό premium στρατηγικών για Talent Search, Evaluation και Selection για τους οργανισμούς εκείνους που στοχεύουν στη στελέχωσή τους με Great Leaders.

Διάβασε εδώ το άρθρο της Business Partner Έλενας Γεωργανά, «Εσύ, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;»

11. Εκμεταλλεύσου τους recruiters που μπορούν να σε βοηθήσουν.

H Κωνσταντίνα Γρηγορίου, Manager στο Hiring Solutions του kariera.gr, μας εξηγεί: «Ήξερες πως, σε αρκετές περιπτώσεις, πάνω από το 50% των θέσεων που είναι προς κάλυψη σε εταιρείες, δεν ανακοινώνονται δημοσίως; Πώς λοιπόν βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι για αυτές τις θέσεις; Από έμπειρους recruiters που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί αυτοί. Η δουλειά τους λοιπόν είναι να βρεις την επόμενη δουλειά σου! Εμείς (δηλαδή η Γιώτα, ο Τάσος, η Τόνια, ο Νίκος και εγώ) είμαστε εκείνη η ομάδα των recruiters του kariera.gr, που αναλαμβάνει για εκατοντάδες εταιρείες να στελεχώσει καίρι­ες θέσεις εργασίας. Θες να είσαι η επόμενη/ος; Αναζήτησέ μας, δικτυώσου μαζί μας και μάθε για όλες τις ανοιχτές θέσεις!».

+ 10 ακόμα bonus tips ενδυνάμωσης

1.Δεν ξέρεις τι ακριβώς θες να κάνεις; Δεν πειράζει.

Μερικοί από εμάς ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει ποιο επάγγελμα μας ταιριάζει ακριβώς. Είναι απολύτως θεμιτό να ψάχνεσαι*.

*Ή μπορεί να είσαι αυτό που λέμε “multipotentialite”, δηλαδή να μην έχεις μόνο μία κλίση αλλά πολλές. Όσο πιο γρήγορα το ανιχνεύσεις και το αποδεχτείς (και αποτινάξεις το στίγμα «γιατί δεν έχω ένα μεγάλο ταλέντο») τόσο πιο γρήγορα θα το ενσωματώσεις στην επαγγελματική σου ταυτότητα!

Πολύ μεγάλα μυαλά της ανθρωπότητας δεν ήξεραν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία. Π.χ. η J.K. Rowling στα 28 της δεν ήταν η συγγραφέας που είναι σήμερα. Ήταν χωρισμένη, άνεργη και δεν είχε ιδέα τι θα κάνει. Και κάποια στιγμή σκέφτηκε «Έχω μια παλιά γραφομηχανή και μια μεγάλη ιδέα», και έτσι ξεκίνησε το πρώτο Χάρι Πότερ.

Τι θέλουμε να πούμε; Ότι μέχρι να βρεις αυτό που σε εκφράζει και σου αρέσει, μην αδρανείς. Δοκιμάσου σε διάφορες θέσεις. Μόνο έτσι θα βρεις σε τι έχεις ταλέντο.

2. Κάνε ένα τεστ, χωρίς να βάλεις μπατονέτα στη μύτη σου.

Σε μια περίοδο που όλοι κάνουν ένα self test (κυρίως με μπατονέτες βαθιά χωμένες στις μύτες μας), εσύ μπορείς να κάνεις και ένα σελφ τεστ Δεξιοτήτων ή Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ναι, το κάνουν και ενήλικες ή άνθρωποι που ήδη δουλεύουν και θέλουν να κάνουν μια στροφή στην καριέρα τους. Όλοι έχουμε δικαίωμα να αξιολογήσουμε σωστά τις κλίσεις μας και τις ικανότητές μας για να πάρουμε έναν πιο κατάλληλο επαγγελματικό δρόμο.

*Μπορείς να συνδεθείς στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) και να κάνεις ένα τέτοιο τεστ ή να βρεις έναν εγκεκριμένο Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

3. Ξεπέρνα τη ντροπή.

Είμαστε στην εποχή που είναι πιο εύκολο από ποτέ να μιλήσεις με έναν άνθρωπο που θαυμάζεις το έργο του ή την πορεία του. Του στέλνεις ένα private message στα social media και με την προϋπόθεση ότι δεν είσαι ένας φρικαλέος stalker, οι πιθανότητες να σου απαντήσει και να σε βοηθήσει είναι πάρα, μα πάρα πολλές.

*Αν είσαι αμετανόητος introvert, διάβασε το «Ο εσωστρεφής ηγέτης» της Jennifer B. Kahnweiler. Είναι ένας τέλειος οδηγός για εσωστρεφείς χαρακτήρες που θέλουν να επιτύχουν σε έναν εξωστρεφή κόσμο.

4. Αν γνωρίσεις κάποιον που θαυμάζεις, να είσαι έτοιμη/ος να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις.

«Αλήθεια, πώς τα καταφέρατε;!». Να μια ερώτηση που έχουν βαρεθεί να δέχονται όσοι έχουν επιτύχει κάτι στη ζωή τους. Οπότε αν τύχει να γνωρίσεις έναν δικό σου γκουρού, κάποιον που θεωρείς αυθεντία στη δουλειά σου, μην του κάνεις αυτή την ερώτηση. Μπορείς να σκεφτείς κάτι πολύ πιο δημιουργικό όπως:

  • Τώρα ξεκινάω στο αντικείμενό σας… Έχετε κάποιο καλό tip να μοιραστείτε που θα με βοηθήσει;
  • Υπάρχει κάποιο βιβλίο (ή άλλη πηγή γνώσης) που θα μου συστήνατε;
  • Έχω κολλήσει με το τάδε θέμα (εδώ αναφέρεις ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις). Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι παρόμοιο; Πώς μπορώ να το λύσω;
Από εκεί που κάποιος είναι ίνδαλμά σου, σε λίγα χρόνια μπορεί να «παίζετε μαζί». #tsitsipas_style

Και φυσικά…

Μπορείς να δώσεις μια επαγγελματική σου κάρτα ή ένα επαγγελματικό σου online προφίλ και να πεις: «Αν χρειαστείτε συνεργάτες, θα χαρώ ιδιαίτερα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μου δώσετε την ευκαιρία».

5. Μη σε εμποδίζει το ότι δεν έχεις όλα τα προσόντα που ζητάει ένα job opening.

Έστω ότι ένα job opening που σου αρέσει και «σου κλείνει το μάτι» ζητάει να έχεις 5 ή 6 πράγματα ως υποψήφιος (π.χ. να έχεις κάποιες συγκεκριμένες σπουδές, κάποια συγκεκριμένα skills, και κάποια εμπειρία). Εσύ έχεις τα περισσότερα αλλά όχι όλα. Μη μασάς. Στείλε βιογραφικό ούτως ή άλλως. Στα job requirements φυσικά ο εργοδότης θα γράψει τα ιδανικότερα κριτήρια για αυτόν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πώς αν δεν τα έχεις όλα αποκλείεσαι αυτομάτως.

Επίσης, αν δεν έχεις αντίστοιχη εμπειρία, μη σε τρομάζει το «επιθυμητή ή απαραίτητη η προϋπηρεσία» που βλέπεις να γράφεται πολλές φορές. Στείλε εσύ. Τα υπόλοιπα θετικά στοιχεία σου (όπως το ότι είσαι δραστήρια/ος, παρακολουθείς τις εξελίξεις στον κλάδο σου, συμμετέχεις σε communities) μπορεί να αντισταθμίσουν αυτή την έλλειψη και να τους κάνεις πολύ καλή εντύπωση.

6. Μετουσίωσε τη γνώση σε πράξη.

Κάποιος είπε: “Γνώση είναι να συλλέ­γεις τελίτσες. Εμπειρία είναι να ενώνεις τις τελίτσες”. Η γνώση από μόνη της δεν λέει πολλά. Πρέπει να εφαρμόσεις όσο μπορείς αυτά που μαθαίνεις, να συμμετάσχεις σε εθελοντικά projects που σου αρέσουν, να δημιουργήσεις κάτι για φίλους (ή με φίλους), να μπλε­χτείς με τα πράγματα, να λερώσεις -όπως λέμε- τα χέρια σου.

7. Μην ξεχνάς: δεν σε διαλέγουν μόνο. Διαλέγεις και εσύ εργοδότη!

Όταν ξεκινάς για βρεις δουλειά και αρχίζεις να έρχεσαι σε επαφή με εταιρείες, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν διαλέγουν μόνο εκείνες εσένα, αλλά κι εσύ την εταιρεία. Θα επιλέξεις εταιρεία με βάση τα δικά σου κριτήρια: όπως για παράδειγμα, τι career opportunities σου δίνει; Τι παροχές; Σε εμπνέει το όραμα της εταιρείας; Σου ταιριάζει ο τρόπος που συμπεριφέρεται; Είναι ευαίσθητη κοινωνικά;

Είναι σαν το “The Voice”. Εκείνοι διαλέγουν εσένα και εσύ εκείνους.

8. Βρες διεξόδους πέρα από τις προφανείς.

Αν έχεις background στο Finance, μην κολλάς μόνο σε επαγγέλματα σε Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις για σένα, όπως π.χ. η δουλειά σε μια εταιρεία Τυχερών Παιγνίων.

Αν έχεις φιλολογικές σπουδές, μη θεωρείς ότι μπορείς να δουλέψεις μόνο ως Φιλόλογος. Πολλά επαγγέλματα σήμερα χρειάζονται και ζητούν άριστες ικανότητες προφορικού και γραπτού λόγου, όπως content editors, copywriters κ.ά.

Ποιο είναι το νόημα με αυτά τα παραδείγματα; Ότι αν διευρύνεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, θα βρεις πολλά αντικείμενα που «κολλάνε» με το επαγγελματικό προφίλ σου.

9. Κράτα αρχείο.

Για κάθε επαγγελματική διεκδίκηση που κάνεις, κράτα αρχείο. Πού είδες την αγγελία; Σε ποιο mail έστειλες βιογραφικό; Με ποιον άνθρωπο μίλησες; Ποια ημερομηνία;

Είναι πολύ εύκολο να χαωθείς μετά από πολλά βιογραφικά που στέλνεις και πολλές απόπειρες που κάνεις. Και σκέψου πόσο άβολο θα είναι να ξεχαστείς και να στείλεις δυο ίδιες αιτήσεις στην ίδια εταιρεία. Ή να σε πάρει κάποια εταιρεία για συνέντευξη και να ρωτήσεις «Συγγνώμη, μπορείτε να μου θυμίσετε ποιοι είστε και τι ψάχνετε;». Α πα πα.

10. Και (ταρατατζούμ – τύμπανα) ξεκίνα πάντα με την ψυχολογία του νικητή.

Μη στείλεις ποτέ βιογραφικό με την ψυχολογία «σιγά μη με πάρουν». Η λογική σου πάντα θα είναι ότι η αίτηση που στέλνεις, η προσπάθεια που κάνεις, θα πάει καλά.

*Όλα τα παραπάνω tips και ακόμα περισσότερα, θα τα βρεις στον δωρεάν «Οδηγό Καριέρας 2021: 65+1 Συμβουλές που πρέπει να ξέρεις για την εργασία σήμερα».

Image courtesy of Sound On

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch